Фото: Офіс президента

"Готуємо сценарії для справедливого покарання російських керівників": Зеленський провів важливу нараду

У вівторок, 13 червня, президент України Володимир Зеленський провів важливу нараду, під час якої обговорювалися сценарії для покарання керівництва РФ. Зокрема, йшлося про створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента.

Очільник держави наголосив, що окупаційні російські війська в Україні вдаються до найтяжчих форм агресії: незаконна анексія територій, убивства, катування, зґвалтування мирного населення, геноцид, знищення об'єктів цивільної інфраструктури тощо. За його словами, без покарання РФ за злочин агресії світова архітектура безпеки буде зруйнована й більше жодна країна не почуватиметься захищеною.

"Трибунал необхідний для того, щоб покарати агресора, який розпочав неспровоковану війну проти нашої країни, і таким чином відновити справедливість", — зазначив Президент. 

Відтак, президент доручив напрацювати проект резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо необхідності створення спеціального міжнародного трибуналу, який був би скоординований із позицією партнерів України.

"Готуємо кілька сценаріїв заради одного обовʼязкового результату  реального, законного та справедливого покарання російських керівників за злочин агресії проти України", — повідомив гарант у Telegram.

Також на зустрічі було ухвалено рішення проаналізувати механізм формування трибуналу шляхом підписання низкою країн-партнерів відповідної міжнародної угоди. При цьому для решти держав залишиться можливість, не бувши засновниками трибуналу, підтримувати його діяльність та визнавати рішення.

Нагадаємо, у вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу, яка опрацьовує питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Європейський Союз та країни "Великої сімки" обговорюють спеціальний трибунал для Росії за злочини проти України. Нові рішення можуть бути ухвалені вже 7 липня на зустрічі в Токіо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.06.2023 20:32