Фото: frontnews.eu

Греція готує для України нову партію військової допомоги: що туди увійде

Греція готує для України нову партію військової допомоги. Зокрема, у 2024 році країна готова надати для ЗСУ набої для стрілецької зброї, ракети Zuni, гаубиці M114 американського виробництва та інше озброєння.

Про це пише Ekathimerini.

"Греція продовжить постачати Україні зброю та боєприпаси цього року, не виснажуючи свої запаси", — зазначає грецьке видання.

Вказується, що обладнання буде закуплено у Чехії та передано безпосередньо в Україну. Наразі чеські та грецькі офіційні особи ведуть переговори. Після цього відбудеться підписання двосторонньої угоди.

Як пише видання, Греція повідомила чиновників Євросоюзу, які відповідають за координацію допомоги Україні, що цього року зможуть надати українським військовим через Чехію таку допомогу:

  • дві тисячі 5-дюймових ракет Zuni;
  • 180 2,75-дюймових ракет, які використовуються в успішній протитанковій війні України та близькі до початку списку українських запитів;
  • 90 тисяч 90-мм снарядів, які також використовуються в протитанковій боротьбі, а також як зенітна зброя;
  • чотири мільйони куль; 
  • 70 155-мм гаубиць M114A1 американського виробництва.

"Останні походять із запасів грецької армії, але довгий час вважалися непотрібними для її оперативних потреб. Однак вони вважаються корисними в протистоянні України в багнистій місцевості. Це вже друга партія M114A1, яку Греція продасть Чехії, щоб передати їх Україні", — йдеться у повідомленні.

Відомо, що грецький міністр оборони Нікос Дендіас наступного тижня візьме участь у зустрічі членів НАТО та інших країн, які передають зброю Україні, у Німеччині. Очікується, що він повторить позицію Греції про те, що потік зброї та боєприпасів має бути збережений, щоб допомогти Україні пережити важку весну.

Нагадаємо, Україна та Греція розпочали підготовку двосторонньої угоди щодо майбутніх безпекових гарантій у межах Спільної декларації G7.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.03.2024 20:36