Фото: Офіс президента

Гутерріш вимагає відкрити кордон для гуманітарної допомоги у Секторі Гази

Генеральний секретар Антоніу Гутерріш відвідав прикордонний пункт Рафах між Єгиптом та Сектором Гази. Він вимагає, щоб вантажівки з гуманітарною допомогою якнайшвидше пропустили з Єгипту на територію Палестини, щоб пом'якшити гуманітарну кризу.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що у Секторі Гази не вистачає палива, продовольства, води та медикаментів, адже контрольований Єгиптом кордон залишається закритим, а різні сторони сперечаються щодо умов надходження допомоги. Гутерріш вилетів до Єгипту в п'ятницю, намагаючись прискорити рух гуманітарних вантажівок.

"Ці вантажівки — не просто автомобілі, вони — рятівний круг, вони — різниця між життям і смертю для багатьох людей у Газі. Я чітко розумію: нам потрібно змусити їх перетнути кордон, рухатися якомога швидше і якомога більше", — сказав він, виступаючи на єгипетській стороні переходу.

Гутерріш заявив, зараз активно взаємодіє з усіма сторонами, зокрема, з Єгиптом, Ізраїлем, США. Під час його виступу єгипетські протестувальники скандували пропалестинські гасла.

Раніше Сполучені Штати заявили, що деталі угоди про відправлення допомоги через пункт пропуску Рафах все ще узгоджуються. Було досягнуто домовленості про пропуск перших 20 вантажівок. Для порівняння, з початку конфлікту туди щодня прибували близько 450 вантажівок допомоги.

"Більшість із 2,3 мільйона жителів Гази залежать від гуманітарної допомоги. Прибережний анклав перебував під блокадою, запровадженою Ізраїлем та Єгиптом, відколи ХАМАС взяв контроль над територією у 2007 році. Рафах є єдиним пунктом пропуску з Газою для товарів і людей, який не межує з Ізраїлем. Але Ізраїль заявив, що не дозволить надсилати допомогу зі своєї території, доки ХАМАС не звільнить заручників, яких він захопив під час нападу 7 жовтня", — пишуть у виданні.

Єгипет, Ізраїль і США начебто домовилися про тимчасове припинення вогню на півдні Гази. Це пов’язано з тим, що між Сектором Гази та Єгиптом має запрацювати пункт пропуску "Рафах". Ним можуть доставити гуманітарну допомогу.

Про це повідомила агенція Reuters із посиланням на державного секретаря США Ентоні Блінкена.

"Рафах" буде знову відкритий. Ми разом з ООН, Єгиптом, Ізраїлем та іншими встановлюємо механізм, за допомогою якого можна отримати допомогу та надати її людям, які її потребують", — заявив він.

Тим часом терористи ХАМАС стверджують, що не поінформовані про це. Речник бойовиків Салама Маруф заявив, що нічого не знає про таку ініціативу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США, Єгипет та Ізраїль начебто домовилися про припинення вогню на півдні Сектора Гази з 9:00 понеділка (за київським часом), 16 жовтня, на декілька годин. Водночас Ізраїль заперечив повідомлення про те, що він погодився припинити вогонь на півдні Гази, щоби дозволити відкрити прикордонний перехід "Рафах" для доставлення допомоги в Сектор Гази. Заблокованою залишається не лише можливість надати гуманітарну допомогу, а й евакуювати іноземних громадян, які заблоковані у Секторі Гази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.10.2023 15:59