Пункт пропуску "Рафах". Джерело: ap

Тимчасове припинення вогню на півдні Гази: США заявили про відкриття пункту пропуску, Ізраїль заперечує

Єгипет, Ізраїль і США начебто домовилися про тимчасове припинення вогню на півдні Гази. Це пов’язано з тим, що між Сектором Гази та Єгиптом має запрацювати пункт пропуску "Рафах". Ним можуть доставити гуманітарну допомогу.

Про це повідомила агенція Reuters із посиланням на державного секретаря США Ентоні Блінкена.

"Рафах" буде знову відкритий. Ми разом з ООН, Єгиптом, Ізраїлем та іншими встановлюємо механізм, за допомогою якого можна отримати допомогу та надати її людям, які її потребують", — заявив він.

Тим часом терористи ХАМАС стверджують, що не поінформовані про це. Речник бойовиків Салама Маруф заявив, що нічого не знає про таку ініціативу.

США, Єгипет та Ізраїль начебто домовилися про припинення вогню на півдні Сектора Гази з 9:00 понеділка (за київським часом), 16 жовтня, на декілька годин. Точна тривалість не уточняється. Посольство США в Ізраїлі заявило, що ситуація в "Рафаху" буде "мінливою та непередбачуваною, тому не зрозуміло, чи дозволять транзитний проїзд через пропускний пункт, і якщо так, то на який час".

Водночас Ізраїль заперечив повідомлення про те, що він погодився припинити вогонь на півдні Гази, щоби дозволити відкрити прикордонний перехід "Рафах" для доставлення допомоги в Сектор Гази.

"Зараз немає жодного припинення вогню для доставлення гуманітарної допомоги в Сектор Гази та виїзду іноземців", — заявили в Офісі прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу.

Як відомо, контрольно-пропускний пункт "Рафах", який розташований на кордоні між єгипетським Синайським півостровом і контрольованою ХАМАСом Газою, є єдиним пунктом перетину на територію, непідконтрольну Ізраїлю.

Нагадаємо, що в понеділок, 16 жовтня, з аеропорту "Бен Гуріон" Тель-Авіва вилетів другий евакуаційний літак з українцями. На борту — 155 громадян України, з яких 107 жінок і 23 дітей. Українців відправили рейсом авіакомпанії HiSky до румунського міста Клуж.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.10.2023 10:29