Фото: СБУ

Хотів вивезти до Росії 700 тонн зерна: на Харківщині засудили колаборанта

У понеділок, 31 липня, у Куп'янську Харківської області працівники поліції затримали колаборанта. Чоловік хотів вивезти 700 тонн зерна в Росію. 

Про це повідомляє прес-служба СБУ. 

За даними слідства, зловмисником виявився колишній головний інженер місцевого комбінату хлібопродуктів. Після тимчасового захоплення міста він перейшов на бік ворога і влаштувався до окупаційної "поліції".

Згодом місцеві гауляйтери запропонували йому "очолити" хлібокомбінат для організації масового вивезення зерна з території регіону до РФ.

"Перебуваючи на "посаді", він передав до РФ декілька "пробних" партій. Пізніше він підготував до відправлення у Росію майже 700 тонн української пшениці", — йдеться у повідомленні.

Однак вивезти зерно він не встиг — після звільнення Харківщини співробітники СБУ встановили місцеперебування колаборанта і затримали його під час стабілізаційних заходів.

Зазначається, що фігурант збирався безоплатно передати представнику підприємства з міста Ростов-на-Дону РФ пшеницю врожаю 2021 року.

Суд визнав зловмисника винним за двома статтями Кримінального кодексу України: колабораційна діяльність та пособництво державі-агресору. Йому призначено покарання у виді 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Нагадаємо, раніше у Донецьку викрили власника мережі ломбардів, який продовжував дистанційно вести комерційну діяльність на тимчасово окупованій території. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну бізнесмен перереєстрував ломбарди за російським законодавством та відкрив рахунки у підконтрольному терористам місцевому банку. Корпоративні права підозрюваний передав своїй матері — громадянці РФ. Він може сісти за ґрати на 12 років через фінансування тероризму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.07.2023 17:56