Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Хто з переселенців в Україні має право на повторне звернення за виплатою: пояснення юристів

З 1 березня 2024 року в Україні продовжено виплати для більшості українців, які вимушено покинули свої домівки та стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Йдеться про отримувачів, які належать до найвразливіших категорій.

Фахівці "Юридичного порадника для ВПО" розповіли, коли переселенці можуть претендувати на виплати повторно.

Ще наприкінці 2023 року внесли зміни до Порядку надання допомоги на проживання. ВПО у виняткових випадках отримали право на повторне звернення. Мова йде про такі випадки, які залишаються актуальними донині.

Коли ВПО відмовилася від виплат та / або яку було знято з обліку ВПО, у разі повернення особи до покинутого місця проживання, однак особі довелося повторно переміщуватися:

  • з території, на якій оголошено обов’язкову евакуацію після 1 серпня 2023 року, якщо людину включено до переліку осіб, яких обов’язково/примусово евакуюють;
  • з території, на якій ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Росією, яка включена до Переліку після 1 грудня 2023 року;
  • після повернення додому житло людини було знищено або пошкоджено до ступеня непридатності для проживання.

Іншими словами всі три випадки стосуються ситуації, коли ВПО повернулася додому, що стало підставою для припинення виплат, однак обʼєктивна ситуація змусила людину знову переміщуватися. Винятки не стосуються повернення на тимчасово окуповані території.

Порядок вдосконалили 2024 року, зокрема, пункт 13. Фактично ці зміни дозволили більшій кількості ВПО звернутися за призначенням допомоги з 1 березня ще на 6 місяців.

Зараз можна претендувати на призначення виплат ще на шість місяців навіть у разі, якщо:

  • ВПО відмовилася від допомоги та (або) її знято з обліку у звʼязку з поверненням до покинутого місця проживання, з якого здійснювалося переміщення;
  • допомога ВПО припинена та (або) її знято з обліку у звʼязку з поверненням до покинутого місця проживання, з якого здійснювалося переміщення.

У разі зняття з обліку ВПО варто звернутися за оформленням довідки ВПО наново. Для осіб, які звертаються повторно, така процедура можлива лише офлайн.

Варто пам’ятати, що не йдеться про безумовне право на отримання допомоги в разі повторного звернення в одному з вище зазначених випадків. Також необхідно обов’язково відповідати майновим критеріям, а у вищезгаданих випадках ще й належати до категорій осіб, які потребують особливої підтримки та, як наслідок, мають право на виплати (пенсіонери, особи з інвалідністю, сімʼї з дітьми до 18 років тощо).

Окрім того, розглядаючи випадки звернення за виплатами після повернення з-за кордону та після зняття депозиту, встановлюються і часові межі, коли у ВПО виникає право на звернення за виплатами:

  • у разі повернення з-за кордону — не раніше ніж через 15 робочих днів після повернення в Україну;
  • у разі зняття депозиту — має минути не менше трьох місяців перед зверненням.

Нагадаємо, що на початку квітня в "Дії" оновили послугу для внутрішньо переміщених осіб. Тепер у застосунку можна отримати довідку та допомогу відразу для всієї сім'ї.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.05.2024 10:36