Фото: соцмережа Х (Twitter) компанії SpaceX

Ілон Маск запустив на орбіту нову партію супутників Starlink (фото)

Компанія американського мільярдера Ілона Маска SpaceX здійснила черговий запуск супутників Starlink на орбіту. Ракета-носій Falcon 9 із 22 інтернет-супутниками була запущена з космодрому, який розташований у Флориді Сполучених Штатів Америки.

Про це повідомляє прес-службу SpaceX.

Starlink є інноваційною платформою супутникового інтернету, проект якої розпочали ще у 2015 році. Користувачі мають можливість отримати доступ до високошвидкісного Інтернету практично в будь-якому куточку планети. 

Через вісім хвилин з початку операції перший ступінь повернувся на Землю, приземлившись на безпілотному кораблі Just Read the Instructions в Атлантичному океані. Близько через годину компанія підтвердила виведення на орбіту 22-х супутників.

Зазначимо, що Starlink активно використовують українські військові у війні проти Росії.

Вимкнення Starlink біля Криму: що відомо

Минулого року Ілон Маск зірвав спецоперацію українських спецслужб, коли ті планували атакувати російський флот у Криму дронами-камікадзе. За даними CNN, він екстрено вимкнув супутниковий зв’язок Starlink біля Криму, на який покладалися українські оператори морських дронів. Нібито він зробив це саме після того, як дізнався про плани атаки, бо боявся, що атака спровокує РФ на ядерний удар, а Маск опиниться причетним до цього.

Сам Маск стверджував, що Starlink взагалі ніколи не працював біля Криму, не кажучи про сам півострів. Відтак він отримав екстрений запит на увімкнення супутникового зв’язку у цьому районі, коли операція вже почалася, але відмовився це.

Своєю чергою президентка компанії SpaceX Гвін Шотвелл заявила, що Starlink "ніколи не призначався для використання як зброї". Вона наголосила, що ЗСУ можуть користуватися терміналами Starlink для зв’язку, однак SpaceX не хоче, щоб інтернет-сервіс залучали до наступальних дій.

Ілон Маск виправдовувався, що не вважає себе зрадником через ситуацію навколо вимкнення супутникового інтернету Starlink для українських військових поблизу Криму. А в Сенаті США закликали переглянути державні контракти з компанією SpaceX.

А декілька днів тому Ілон Маск озвучив нову версію відключення супутникового зв'язку Starlink поблизу Криму. Він заявив, що це сталося через американські санкції проти РФ, увімкнути його без спеціального дозволу від Білого дому він начебто не мав права.

Нагадаємо, що напередодні мільярдер відмовився відповідати на запитання журналістів про зірвану українську атаку на російські військові кораблі через вимкнення Starlink минулого року. Репортер декілька разів запитав Маска, чи коштувало його невігластво та самолюбство життів українців. Бізнесмен проігнорував запитання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.09.2023 11:59