Індійці випробують крилату ракету Nirbhay з двигуном власної розробки

08 ЛЮТОГО 2020 10:00

Управління аерокосмічних розробок (ADE) Організації оборонних досліджень і розробок (DRDO) Індії в квітні 2020 роки проведе льотні випробування крилатої ракети Nirbhay з двигуном власної розробки. Як пише Jane's, потім буде проведено ще одне випробування, під час якого на ракеті Nirbhay буде вже встановлена ​​радіолокаційна головка самонаведення, також розроблена індійськими підприємствами.

Створення ракети Nirbhay, призначеної для ураження цілей на дальності до однієї тисячі кілометрів, ведеться в Індії з другої половини 2000-х років. Боєприпас стартовою масою 1,5 тони має в довжину 6 метрів і діаметр 0,5 метра. Розмах крила ракети становить 2,7 метра. Nirbhay зможе нести як звичайну, так і ядерну бойову частину. Ракета може виконувати польоти на швидкості до 0,7 Маха.

Крилата ракета має два ступені: перша - твердопаливна, друга - оснащена компактним турбовентиляторних реактивним двигуном. Ракета укомплектована інерційної, GPS і NAVIC системами навігації. NAVIC - індійська регіональна супутникова система позиціонування, що покриває територію Індії і частина території сусідніх країн на 1,5 тисячі кілометрів від індійського кордону.

До теперішнього часу Nirbhay зробила шість випробувальних польотів, останній з яких відбувся в квітні минулого року.

В індійській крилатої ракети використовуються агрегати і системи іноземного виробництва, які з часом розробники планують замінити такими пристроями національної розробки. Випробування ракети з двигуном і радіолокаційної системи наведення індійської розробки будуть проведені в рамках програми з імпортозаміщення.

Під час випробувань в квітні 2020 року на другу ступінь ракети Nirbhay встановлять компактний турбовентиляторний реактивний двигун STFE. Його розробкою займається Управління досліджень в області газових турбін (GTRE).

Мас SFTE становить 110 кілограмів при довжині 90 сантиметрів і діаметром 36 сантиметрів. Двигун здатний розвивати тягу до 425 кілограмів-сили (4,2 кілоньютонах). Раніше силова установка успішно пройшла стендові випробування.

Технології, 08.02.2020 10:00