Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

"Іран не прагне посилити напруженість": у МЗС країни зробили заяву щодо відповіді на вбивство Ганії

Іран не прагне посилювати напруженість на Близькому Сході. Водночас відповідь на вбивство Ісмаїла Ганії буде "визначеною та прорахованою". 

Про це заявив очільник міністерства закордонних справ Ірану Аббас Аракчі, пише Reuters. 

Агентство пише, що Іран звинувачує Ізраїль у вбивстві лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії у Тегерані 31 липня, яке, за словами Аракчі, було "непробачним порушенням безпеки та суверенітету Ірану". Зі свого боку Ізраїль не взяв на себе відповідальність за вбивство лідера ХАМАС, але й не заперечує своєї причетності.

"Іран не прагне посилити напруженість. Однак він не боїться цього", — зауважив Аракчі у телефонній розмові з очільником МЗС Італії.

Раніше, а саме 23 серпня, видання The Hill повідомляло, що угода між ХАМАС та Ізраїлем щодо припинення вогню в Секторі Гази та звільнення заручників зазнала краху. Водночас незабаром може статися масштабна ескалація конфлікту на Близькому Сході, яка пов'язана з відповіддю Ірану на вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії.

Так, переговори щодо припинення вогню були одними з ключових факторів, які утримували Іран від помсти Ізраїлю за вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії в Тегерані 31 липня. Також від цього кроку Іран утримували економічні проблеми в країні та нещодавнє обрання більш поміркованого президента Масуда Пезешкіана, який бажає зробити більш позитивний імідж для своєї країни за кордоном.

Нагадаємо, раніше видання The New York Times повідомляло, що Іран відкладе заплановані репресії проти Ізраїлю за вбивство одного з лідерів ХАМАС у Тегерані, щоб дати посередникам час зробити важливі кроки для припинення вогню для завершення війни в Секторі Газа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.08.2024 03:37