Аятолла Алі Хаменеї. Джерело: aa.com

Іран відкладе удар по Ізраїлю після ліквідації лідера ХАМАС: The New York Times назвав причину

Очікується, що Іран відкладе заплановані репресії проти Ізраїлю за вбивство одного з лідерів ХАМАС у Тегерані, щоб дати посередникам час зробити важливі кроки для припинення вогню для завершення війни в Секторі Гази.

Про це заявили 16 серпня офіційні особи США, Ірану та Ізраїлю, пише The New York Times.

Як зазначає джерело, вищі посадовці США, Ізраїлю, Єгипту і Катару зустрілися в Досі, столиці Катару, на другий день переговорів у п'ятницю, щоб спробувати вирішити розбіжності між Ізраїлем і ХАМАС. Після завершення цих переговорів у спільній заяві США, Єгипту та Катару говорилося, що обом сторонам було представлено "пропозицію про наведення мостів". Очікується, що високопосадовці цих трьох урядів знову зберуться в Каїрі до кінця наступного тижня. Поки що не ясно, чи змінять ці терміни оцінки Ірану.

Понад два тижні регіон з нетерпінням чекав на відплату з боку Ірану за вбивство Ісмаїла Ганії, лідера політичного крила ХАМАС, і Фуада Шукра, одного з головних командирів "Хезболли", ліванського збройного угруповання, яке підтримує Іран. Тегеран і "Хезболла" заприсяглися помститися, викликавши побоювання регіональної тотальної війни.

Після того, як перший день переговорів завершився в четвер увечері, прем'єр-міністр Катару Мохаммед бін Абдулрахман Аль Тані зателефонував виконувачеві обов'язків міністра закордонних справ Ірану Алі Багері Кані. Тані закликав Іран утриматися від будь-якої ескалації, враховуючи переговори про припинення вогню в Досі, згідно з двома іранськими чиновниками та трьома іншими офіційними особами, знайомими з дзвінком, які говорили на умовах анонімності, оскільки вони не були уповноважені виступати публічно.

До п'ятниці ізраїльська розвідка оцінила, що "Хезболла" та Іран знизили рівень готовності своїх ракетних підрозділів, згідно з п'ятьма ізраїльськими чиновниками. Тепер Ізраїль вважає, що відповідь Ірану — вже, мабуть, відкладена кілька разів — відбудеться пізніше, заявили урядовці. Чиновники попередили, що їхні оцінки швидко змінюються з огляду на плинність подій. Розвіддані були мізерними й часто змінювалися, а Іран та "Хезболла", як відомо, постійно оцінюють ситуацію.

Нагадаємо, раніше видання Politico повідомляло, що Іран може переглянути рішення щодо проведення багатопланової атаки на Ізраїль. Попри це, Білий дім все ще очікує на реакцію Тегерана на вбивство лідера ХАМАСу.

Раніше очільник міністерства закордонних справ Ірану Бакері Алі Багері Кані заявив, що Тегеран відповість на вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії "в потрібний час і належним чином". 

За даними The Hill, під час бойових дій між Ізраїлем та ХАМАС загинули понад 40 тисяч палестинців. Водночас понад 92 тисячі осіб, які проживають в Газі, отримали поранення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.08.2024 13:48