Фото: соцмережі

Іран організував атаку терористів ХАМАСу на Ізраїль, — WSJ

Представники служби безпеки Ірану допомогли спланувати раптову атаку бойовиків ХАМАСу на Ізраїль. Фінальне погодження для нападу терористи отримали на зустрічі в Бейруті минулого понеділка, 2 жовтня.

Про це пише The Wall Street Journal.

Зазначається, що офіцери Корпусу вартових Ісламської революції Ірану працювали з терористами ХАМАСу із серпня, щоб розробити повітряний, наземний та морський план вторгнення. Журналістам цю інформацію нібито розповіли високопоставлені члени ХАМАСу і Хезболли.

"Деталі операції були уточнені під час кількох зустрічей у Бейруті, в яких взяли участь офіцери КВІР і представники чотирьох підтримуваних Іраном угруповань бойовиків, у тому числі ХАМАСу та Хезболли"— йдеться в матеріалі.

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США поки не бачили доказів причетності Тегерана.

"Ми ще не бачили доказів того, що Іран керував цією конкретною атакою або стояв за нею. На цей час у нас немає жодної інформації, щоб підтвердити це", — сказав американський офіційний представник.

Іранська делегація в ООН у Нью-Йорку не відповіла на прохання про коментар. Проте верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї підтримав атаки ХАМАСу, заявивши, що  "сіоністський режим буде знищено руками палестинського народу та сил Опору в усьому регіоні". На думку журналістів, план Ірану полягає в тому, щоб створити багатофронтову загрозу, яка може задушити Ізраїль з усіх боків — Хезболла та Народний фронт звільнення Палестини на півночі та Палестинський ісламський джихад і ХАМАС у Газі та на Західному березі. Ізраїль звинуватив Іран, заявивши, що він стоїть за нападами, хоча й опосередковано. 

"Пряма роль Ірану вивела б із тіні тривалий конфлікт Тегерана з Ізраїлем, підвищивши ризик ширшого конфлікту на Близькому Сході. Високопоставлені ізраїльські служби безпеки пообіцяли завдати удару по керівництву Ірану, якщо Тегеран буде визнано відповідальним за вбивство ізраїльтян", — пише The Wall Street Journal.

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

У суботу вранці, 7 жовтня, бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах Ізраїлю. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. 

Ввечері у суботу ХАМАС знову вдарив ракетами по Тель-Авіву і його околицях. На той час повідомлялося, що понад 150 осіб загинули та ще 1 104 людини дістали поранень внаслідок нападів терористів.

Вночі 8 жовтня авіація Ізраїлю завдала ударів по мечетях, командних центрах та штабах у Секторі Газа. Попередньо, бойовики ХАМАС використовували релігійні об'єкти у військових цілях. 

Вранці 8 жовтня ліванське угрупування "Хезболла" обстріляло Ізраїль ракетами  і мінометами "на знак солідарності" з палестинцями. Водночас Армія оборони Ізраїлю заявила, що завдає ударів по одному із районів Лівану у відповідь.

Нагадаємо, вдень у неділю Ізраїль офіційно оголосив війну. Це сталось після рішення військово-політичного кабінету країни, який проголосував за застосування пункту 40 Алеф.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.10.2023 07:24