Фото: Фокус

Іран, який "нашпиговує" Росію дронами, зробив несподівану заяву щодо війни в Україні

Голова Міністерства закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллахіян заявив, що його країна підтримує територіальну цілісність України й виступає за завершення війни шляхом політичного врегулювання. Така заява іранської сторони прозвучала після конфлікту із країною-агресоркою Росією.

Про це повідомляє Nournews.

"Щодо України, ми віримо у територіальну цілісність кожної країни, включаючи Україну, яка має бути пріоритетом усіх країн на основі міжнародного права. І, звичайно ж, ми продовжуємо наголошувати на закінченні війни шляхом політичного діалогу", — сказав дипломат.

Зауважимо, Іран від початку повномасштабного вторгнення активно підтримував країну-агресорку та надавав їй зброю для війни з Україною. Зокрема, Іран забезпечував РФ ударними дронами-камікадзе Shahed-131 і Shahed-136. 18 жовтня 2022 року Державний департамент США звинуватив Іран у порушенні резолюції ООН 2231 через продаж безпілотників Shahed-131 і Shahed-136 Росії, погодившись із подібними оцінками Франції та Великої Британії. Іран заперечує постачання зброї для використання в Україні. Вже 22 жовтня Франція, Британія та Німеччина офіційно закликали групу ООН, відповідальну за Резолюцію Ради Безпеки ООН 2231, провести розслідування.

Своєю чергою Україна попередила Іран про жорстку відповідь, якщо він продовжить постачати зброю Росії. 24 листопада 2022 року Україна заявила про вбивство в Криму іранських військових радників, а також про те, що іранці на окупованих територіях, які підтримують вторгнення, також стануть мішенню.

Чому розгорівся скандал між Іраном та Росією

Між країнами виник конфлікт щодо територіальної цілісності Ірану. Зокрема, Іран розкритикував владу РФ за те, що вона поставила під сумнів право власності країни на три невеликі острови в Перській затоці, які оскаржують Об'єднані Арабські Емірати. Так, Росія за підсумками стратегічного діалогу з Радою співробітництва арабських держав Перської затоки підписала заяву, в якій, зокрема, ставиться під сумнів приналежність Ірану трьох островів.

Міністерство закордонних справ Ірану викликало посла РФ, а міністр закордонних справ Хосейн Амір Абдолахян і речник уряду Алі Бахадорі заявили в окремих повідомленнях, що "Іран не піде на компроміс щодо своїх національних інтересів і територіальної цілісності".

Нагадаємо, російські кораблі переправляють велику кількість іранських артилерійських снарядів та інших боєприпасів через Каспійське море. Іранським озброєнням поповнюють війська РФ, які воюють в Україні. Згідно з офіційними даними та документами, за останні шість місяців вантажні кораблі перевезли понад 300 тисяч артилерійських снарядів і мільйон боєприпасів з Ірану в Росію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.07.2023 18:23