Фото: ТАСС

Іран та Північна Корея продовжують забезпечувати Росію летальною зброєю, — ISW

Країна-агресорка Росія продовжує поглиблювати двосторонні відносини з Іраном та Північною Кореєю, отримуючи в замін летальну зброю, якою потім завдає ударів по Україні.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

В Інституті зауважили, що іранське державне інформаційне агентство Mehr News Agency заявило про те, що Іран запустить свої супутники "Ход-Ход" і "Косар" на низьку навколоземну орбіту з невстановленої російської станції в жовтні 2024 року. Таке рішення Ірану може бути пов'язане із постачання до РФ дронів-камікадзе типу "Шахед", які він надає країні-агресорці майже від початку повномасштабного вторгнення.

Водночас, як підрахували у Банку Кореї, у 2023 році валовий внутрішній продукт (ВВП) Північної Кореї зріс на 3,1% порівняно з 2022 роком. Зростання зафіксоване вперше після щорічного скорочення з 2019 року.

Крім того, за оцінками фінустанови, важка та хімічна промисловість КНДР, зокрема виробництво заліза, сталі, міді, нікелю та алюмінію, у 2023 році зросли на 8,1%.

"Раніше міністр оборони Південної Кореї Шін Вонсік заявив, що постачання Росією продовольства Північній Кореї в обмін на зброю допомогло Північній Кореї стабілізувати ціни та, ймовірно, підвищило внутрішнє виробництво Північної Кореї", — наголосили аналітики.

Також, як зауважили фахівці, Північна Корея передала Росії до 4,8 мільйона артилерійських снарядів, а Іран поставив до Росії безпілотники Shahed-136/131 та їхні компоненти.

Нагадаємо, раніше керівник Центру військової розвідки Сил оборони Естонії полковник Антс Ківісельг заявляв, що попри суттєві втрати на полі бою в Україні, російські загарбники мають удосталь ресурсів для ведення бойових дій. Це стосується й 2025 року, а також періоду після нього.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.07.2024 07:11