Антс Ківісельг. Джерело: err.ee

Естонський розвідник спрогнозував, чи вичерпає Росія засоби для війни в Україні 2025 року

Попри суттєві втрати на полі бою в Україні, російські загарбники мають удосталь ресурсів для ведення бойових дій. Це стосується й 2025 року, а також періоду після нього.

Про це заявив керівник Центру військової розвідки Сил оборони Естонії полковник Антс Ківісельг в ефірі ERR.

Він зазначив, що Росії наразі не вдається досягнути цілей літньої наступальної кампанії, тож є ознаки того, що Україна влітку зможе втримати оборону. Як приклад, він навів нещодавнє відбиття масованого російського наступу на Курахівському напрямку в Донецькій області.

"Можливо, спроба цього тижня — це ще одна така відчайдушна спроба трошки протиснутись збоку і спробувати вплинути на тили українців таким чином, щоб ті інші ділянки, де йдуть активні бойові дії, щоб українці були змушені вийти звідти просто тому, що їхні логістичні шляхи десь відрізані", — припустив він.

Водночас представник естонської розвідки застеріг від оптимістичних оцінок про нібито вичерпування військової техніки та сил у Росії.

"На жаль, я не можу стверджувати, що у Росії точно закінчиться військова техніка у 2025 році, тому що у них також є якісь партнери або союзники, які все одно будуть надавати або надсилати їм ресурси для ведення війни. Чи то Північна Корея, чи то Іран", — пояснив Ківісельг.

Він додав, що з нинішнім темпом бойових дій і втратами Росії "буде дуже важко поповнювати свій особовий склад і техніку": лише у червні вона втрачала від 1000 до 1800 людей на фронті щодня.

"Але водночас населення Росії все ще настільки велике, що наразі не спостерігається тенденції до серйозних змін на фронті", — підсумував Ківісельг.

Нагадаємо, що 23 липня президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з новим прем'єр-міністром Естонії Крістеном Міхалом у перший день його роботи на посаді. Естонія на сьогодні — один із найпринциповіших союзників України. Зокрема, річна оборонна підтримка нашої держави з боку Естонії залишається на рівні 0,25% ВВП.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.07.2024 18:56