Фото: Алар Каріс. Джерело – Офіс президента

Президент Естонії розповів, чи "світить" Україні вступ до НАТО

Членство України у Північноатлантичному альянсі не може бути предметом переговорів під час саміту у Вашингтоні, адже рух країни до цього членства є незворотним.

Таку заяву зробив президент Естонії Алас Каріс, пише ERR.

Він наголосив, що НАТО має бути готовим до того, що в найближче десятиліття Росія буде більш небезпечною, ніж у минулому, і союзникам по Альянсу слід розглянути можливість збільшення своїх витрат на оборону до трьох відсотків валового внутрішнього продукту (ВВП) замість двох.

Алар Каріс зустрівся у Вільнюсі зі своїм литовським колегою Гітанасом Науседою, з яким обговорив питання співпраці між двома країнами, регіональної безпеки та підготовки до саміту НАТО наступного тижня.

За словами Каріса, найважливішими темами саміту НАТО є повна, довгострокова та ефективна підтримка України як під час, так і після війни, а також зміцнення обороноздатності НАТО та готовності протистояти російській загрозі.

"Альянс повинен дати чіткий сигнал про те, що НАТО підтримуватиме Україну стільки, скільки необхідно. Членство України в НАТО не підлягає обговоренню, процес вступу до НАТО необоротний", — заявив президент.

За словами Каріса, історія навчила, що агресорів потрібно притягати до відповідальності, а не миритися з ними. За його словами, нав'язаний мир має тимчасовий характер.

"Якщо територіальна цілісність і суверенітет України не дотримуватимуться, це призведе до нових і масштабніших війн у майбутньому. Росія та інші агресори від цього тільки наберуться сміливості, щоб атакувати знову", — наголосив Каріс.

Тому єдина стратегія, яка працює зараз, за словами лідера Естонії, — це підтримувати Україну максимально можливою мірою. 

"НАТО успішно подолало минулі коливання щодо військової допомоги Україні. Не повинно бути жодних обмежень для подальшої допомоги", — додав Каріс.

Президент Естонії також підкреслив, що Естонія поставила собі завдання віддавати не менше 0,25 відсотка свого валового внутрішнього продукту (ВВП) на підтримку України.

Нагадаємо, генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг висловив сподівання, що Україна зможе вступити до НАТО протягом наступного десятиліття.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.07.2024 19:54