ФОТО: Sky News

Іран таємно відправив до РФ мільйони куль і сотні тисяч снарядів, — Sky News

Іран таємно постачав велику кількість куль, ракет і мінометних снарядів до Росії для війни в Україні. Судна, які ймовірно брали участь у перевезенні боєприпасів, мають назви Musa Jalil і Begey. Обидва плавають під російським прапором.

Про це повідомляє Sky News із посиланням на джерело в службах безпеки.

Ймовірно, два вантажні судна під російським прапором вийшли з іранського порту в січні, прямуючи до Росії через Каспійське море. На суднах було приблизно 100 мільйонів куль і близько 300 000 снарядів. У поставках нібито були боєприпаси для реактивних систем залпового вогню, мінометів і кулеметів. За попередньою інформацією, Москва заплатила за боєприпаси готівкою.

"Росія продовжує використовувати Іран як "тилову базу", — сказало джерело в службах безпеки, описуючи тісні військові зв'язки між двома країнами.

Західні та українські офіційні особи також попереджали, що Іран може постачати набагато смертоносніші балістичні ракети, але доказів цього поки що немає. 

Які саме були кораблі та що вони перевозили?

Джерело служби безпеки повідомило, що два вантажні судна, які ймовірно брали участь у перевезенні боєприпасів з Ірану в Росію, називалися Musa Jalil і Begey. Один із кораблів вийшов з Ірану приблизно 10 січня, а інший — приблизно 12 січня. Сумарно вони перевозили близько 200 транспортних контейнерів, наповнених зброєю.

Вантаж містив приблизно 100 мільйонів куль різного розміру — 5,56 мм, 7,62 мм, 9 мм, 12,7 мм і 14,5 мм. Кораблі також перевозили ряд інших боєприпасів, зокрема:

  • приблизно 300 000 снарядів, таких як 40-мм гранати для гранатометів;
  • 107-мм протитанкові ракети та мінометні снаряди різних розмірів — 60 мм, 81 мм і 120 мм;
  • артилерійські ракети (130 мм, 122 мм і 152 мм);
  • броньові снаряди (115 мм і 125 мм);
  • близько 10 000 бронежилетів і шоломів.

Нагадаємо, Тегеран поставляє Москві боєприпаси та ударні безпілотники в обмін на технології розвитку ракетного озброєння. Росія пропонує допомогу іранцям у їхній ракетній програмі та розглядає можливість надання винищувачів Ірану в обмін на військову допомогу в російській війні проти України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.03.2023 12:38