Фото: "Новинарня"

Ізраїль може затопити тунелі ХАМАС морською водою, — WSJ

Армія оборони Ізраїлю розглядає варіант затоплення морською водою тунелів терористичного угруповання ХАМАС в Секторі Гази.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на коментар американського посадовця.

Зазначається, що в листопаді ЦАХАЛ встановив п’ять великих водяних помп поблизу Аль-Шаті — табору біженців в Газі. Ці помпи достатньо потужні, аби перекачувати до тунелів ХАМАС тисячі кубометрів води на годину та затопити їх за декілька тижнів.

Хоча Ізраїль ще остаточно не вирішив, чи буде реалізовувати даний план, але вже попередив про це чиновників США.

Своєю чергою американські посадовці висловили занепокоєння, зокрема, щодо потенційної шкоди водоносному горизонту та ґрунту анклаву.

"Ми не впевнені, наскільки успішним буде прокачування, бо ніхто не знає подробиць про тунелі та землі навколо них. Неможливо знати, чи буде це ефективно, тому що ми не знаємо, як морська вода стікатиме в тунелях, у яких ніхто раніше не бував", — наголосив співрозмовник WSJ.

Нагадаємо, 4 грудня стало відомо, що Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) підірвали Мін'юсту і Верховного суду в Секторі Гази. Також згодом ЦАХАЛ завдав удару по Газі, застосувавши так звану розумну бомбу "Сталевий град" ізраїльського виробництва.

Додамо, 3 грудня Армія оборони Ізраїлю розпочала операції на півдні Сектора Гази. Водночас наземні операції тривають у північній частині. Начальник штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві заявляв про "вбивства командирів батальйонів, командирів рот і багатьох бойовиків ХАМАСу", зазначивши, що на півдні Сектора Гази буде не менш потужна операція, ніж у північній частині Гази, і "вона принесе не менші результати".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.12.2023 10:23