Фото ілюстративне. Джерело: соцмережі

Ізраїль з авіації обстріляв машину швидкої допомоги: в ООН зробили різку заяву

У п'ятницю, 3 листопада, Ізраїль завдав удару по машині швидкої допомоги у місті Газа, яка могла перевозити бойовиків. В Організації Об'єднаних Націй засудили обстріл медичної евакуації.

Про це пише Reuters.

У ХАМАС заявили, що Ізраїль обстріляв колону машин швидкої допомоги в декількох місцях, зокрема біля воріт лікарні Аль-Шифа і на площі Ансар за кілометр від неї.

"Ця машина швидкої допомоги, яка потрапила під обстріл Ізраїлю, була частиною конвою, який покидав лікарню Аль-Шифа", — сказав речник міністерства охорони здоров'я Гази Ашраф аль-Кідра. За його інформацією, 15 людей загинули і ще 50 отримали поранення.

Ізраїль узяв на себе відповідальність за атаку по машині швидкої допомоги.

За даними джерела, 15 людей загинули і ще 50 отримали поранення, повідомляють органи охорони здоров'я, керовані ХАМАСом.

"Літак ЦАХАЛу завдав удару по машині швидкої допомоги, яка, як було встановлено силами, використовувалася терористичним осередком ХАМАС у безпосередній близькості від їхньої позиції у зоні бойових дій. Під час удару було вбито кілька бойовиків терористичної організації ХАМАС. У нас є інформація, яка демонструє, що ХАМАС перекидає терористичних агентів і зброю у машинах швидкої допомоги", — йдеться в заяві ЦАХАЛ.

Реакція Організації Об'єднаних Націй

ООН засудила напад Ізраїлю на колону машин швидкої допомоги, що виїжджала з лікарні в Газі.

"Я в жаху від повідомлення про напад у Газі на конвой швидкої допомоги біля лікарні Аль-Шифа. Вже майже місяць цивільне населення Гази, в тому числі діти і жінки, перебувають у облозі, їм відмовляють у допомозі, вбивають і бомбардують їхні домівки. Це має припинитися", — написав Антоніу Гутерріш в соцмережі X.

Війна в Ізраїлі: що відомо

Бойовики ХАМАСу 7 жовтня розпочали вторгнення до Ізраїлю. Вони викрадали та вбивали мирних жителів, а відео своїх звірств викладали у соцмережі. У відповідь Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції проти терористів, метою якої є їхнє знищення. ЦАХАЛ вже завдав ударів по місцях дислокації бойовиків у Секторі Гази.

Ізраїль планував наземну операцію у Секторі Гази ще 14-15 жовтня, однак її відклали через невідповідні погодні умови. The New York Times писав, що операція може затягнутися на місяці, бо воювати доведеться в щільній міській забудові, земля під якою пронизана тунелями, що використовуються ХАМАСом. Сам Сектор Гази є густонаселеною міською місцевістю, де живуть понад два мільйони людей.

Хоч Армія оборони Ізраїлю заявляла, що взагалі може скасувати наземну операцію у Секторі Гази, якщо ХАМАС звільнить усіх заручників і беззаперечно здасться, проте 27 жовтня почала посилено атакувати Газу.

31 жовтня Нетаньягу заявив, що Ізраїль вступив у третій етап війни проти палестинського руху Хамас у Секторі Гази. Цей етап передбачає розширення сухопутної військової операції. 

Нагадаємо, 1 листопада сухопутні сили Ізраїлю прорвали передову лінію оборони ХАМАС. Це сталось у північній частині Сектора Гази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.11.2023 22:36