Тунель на кордоні з Ізраїлем. Джерело: The Times of Israel

Ізраїльські військові виявили найбільший за всю історію тунель бойовиків ХАМАСу

У неділю, 17 грудня, Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) виявила найбільший за всю історію тунель ХАМАСу. Знахідка розташована на півночі Сектора Гази поблизу пункту пропуску Ерез на кордоні з Ізраїлем.

Про це повідомив The Times of Israel.

"Тунель приблизно на чотири кілометри у деяких місцях опускається приблизно на 50 метрів під землю та, здається, є доволі широким, щоби через нього могли проїхати транспортні засоби. Він не заходив на територію Ізраїлю", — йдеться в повідомленні.

Ізраїльські військові наголосили, що одну з шахт знайшли лише за 400 метрів від переходу Ерез, який до нападу ХАМАСу 7 жовтня сприяв переміщенню палестинських цивільних до Ізраїлю для роботи та медичної допомоги.

Армія оборони Ізраїлю заявила, що протягом останніх декількох тижнів елітний підрозділ Бойового інженерного корпусу Яхалом і Північна бригада дивізії Гази використовували "передові розвідувальні та технологічні засоби", щоб розкрити "стратегічну" мережу тунелів, просканувати її й очистити від будь-яких потенційних загроз.

За даними ЦАХАЛу, тунель має декілька відгалужень і вузлів, а також водопровідні, електричні та комунікаційні лінії. У деяких частинах тунелю війська знайшли вибухові двері, які, за словами ЦАХАЛу, мали запобігти проникненню ізраїльських військ.

Зазначається, що тунель дозволяв рухатися транспортним засобам, і всередині знайшли багато зброї, що належить ХАМАСу.

"Його ширина вказує на те, що він мав використовуватися для рейдів на автомобілях проти цивільних у прикордонних районах Гази", — сказав командир Північної бригади дивізії Гази полковник Хаїм Коен.

За даними ЦАХАЛу, під час бойових дій, що тривають у Газі, ХАМАС здійснив декілька нападів на війська з мережі тунелів. Він додав, що декілька бойовиків ХАМАСу вбили всередині тунелю.

За даними ЦАХАЛу, в будівництві тунелю брала участь група з десятків терористів ХАМАСу, "які спеціально прибули для його будівництва з півдня на північ Сектора Гази".

Нагадаємо, декілька днів тому західні медіа повідомляли, що Армія оборони Ізраїлю розпочала затоплювати підземні тунелі ХАМАСу в Секторі Гази. Цей процес триватиме принаймні декілька тижнів, але занурити під воду все підземелля не вийде.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.12.2023 09:55