Фото: соцмережі

Кабмін дозволив ввозити з-за кордону донорську кров

На період воєнного стану донорську кров та її компоненти дозволили ввозити з-за кордону як гуманітарну допомогу. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 29 серпня 2023 року.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України. 

У МОН зазначають, що з початку війни потреба в донорській крові та її компонентах в Україні зросла на понад 40%. Збільшення інтенсивності бойових дій на фронті, щоденні обстріли ворогом мирних міст призводять до суттєвого зростання потреб крові, яка критично необхідна для порятунку військових та цивільних українців.

"Наразі держава на 100% забезпечена донорською кров’ю завдяки регулярним донаціям небайдужих українців. Однак, медична система має бути готовою до будь-яких надзвичайних ситуацій та терористичних актів Росії", — йдеться у повідомлені.

Так, ухвалена постанова "Про затвердження Порядку ввезення на територію України донорської крові та компонентів крові на період дії воєнного стану або при виникненні надзвичайних ситуацій" передбачає, що у разі виникнення потреби кров та її компоненти можуть заводитися в Україну з-за кордону. Це дозволить в критичні моменти уникнути можливого дефіциту донорської крові та компонентів.

"Вже 18 місяців Україна знаходиться в умовах повномасштабної війни. Потреба у донорській крові, як завжди, актуальна. Ми маємо розглядати всі можливі сценарії. Ухвалена сьогодні постанова — це превентивний документ на випадок загострення ситуації або виникнення надзвичайних обставин. Він передбачає можливість застосування механізму, який дозволяє уникнути випадків дефіциту крові. Вживаємо всіх заходів, аби за будь-яких умов система працювала безперебійно", — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Відповідне рішення дозволить ввозити кров з-за кордону виключно на період воєнного стану або ж у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Варто зазначити, що відповідно до вимог законодавства, з метою відновлення організму донора існують інтервали між різними видами донорства: донацію крові або еритроцитів можна здійснювати раз на три місяці, донацію тромбоцитів або плазми — раз на 14 днів.

Нагадаємо, раніше МОЗ повідомило, що в українських селах невдовзі з'являться мобільні аптеки. Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка дозволяє створювати мобільні аптечні пункти у сільській місцевості, де немає звичайних стаціонарних аптек. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.08.2023 18:10