Фото: МОЗ

В Україні з'являться мобільні аптеки: де і як вони працюватимуть

В українських селах невдовзі з'являться мобільні аптеки. Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка дозволяє створювати мобільні аптечні пункти у сільській місцевості, де немає звичайних стаціонарних аптек. 

Про це інформує прес-служба Міністерства охорони здоров'я. 

"Мобільні аптеки зможуть функціонувати виключно у сільській місцевості, де відсутні аптечні пункти, а у мешканців — обмежений доступ до лікарських засобів. Також, на період воєнного стану, такі пересувні аптечні пункти зможуть працювати на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій", — йдеться у повідомленні.

У МОЗ зазначили, що зараз в Україні залишається понад 20 000 сіл, які не мають аптечних пунктів. Це створює незручності для місцевих мешканців у доступі до необхідних ліків. Тоді як мобільні аптечні пункти реалізовуватимуть звичайні аптечні препарати, а також медикаменти за програмою "Доступні ліки". 

У Мінздоровʼя наголосили, що мобільні аптечні пункти працюватимуть на прифронтових територіях, де наразі суттєво зруйнована медична та аптечна інфраструктура. 

"Одна з проблем медичної галузі, над вирішенням якої ми працювали тривалий час, це забезпечення доступу людей до необхідних їм ліків там, де цей доступ з певних причин обмежений. Йдеться про сільську місцевість та території, де ведуться активні бойові дії. Постійні атаки Росії, руйнування медичної інфраструктури, порушення логістичних ланцюгів ще більше ускладнюють ситуацію", — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

Мобільні аптечні пункти працюватимуть аналогічно, як і стаціонарні аптеки. Всі рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом (як паперовим, так і електронним). Досвід для створення таких мобільних аптек Україна запозичила у США.

Нагадаємо, Кабінет міністрів повернув обмеження у назвах на вивісках аптек. Тепер знову заборонено вказувати вартість тих чи інших лікарських засобів на зовнішніх конструкціях аптечних приміщень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.08.2023 14:39