Ольга Стефанішина. Фото: Євроінтеграційний портал

Кабмін представив партнерам план України щодо переговорів про вступ до ЄС

Євроінтеграційна команда Кабінету міністрів України 12 лютого на координаційній зустрічі з партнерами з розвитку представила план дій у межах переговорного процесу про вступ до Європейського Союзу. Зокрема, українська сторона розповіла про наступні кроки й озвучила потреби для подальшого зміцнення інституційних спроможностей Кабміну у сфері європейської інтеграції.

Про це повідомляє Урядовий портал. На зустрічі головувала віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

"Заступники міністрів з Міністерства економіки, Міністерства енергетики, Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів презентували плани своїх відомств у сфері євроінтеграції та окреслили можливі напрямки співпраці", — зазначили на інформаційному ресурсі Кабінету міністрів.

За словами Стефанішиної, затвердження спеціального інструменту Ukraine Facility є важливим кроком на шляху до забезпечення стабільності та передбачуваності в Україні. Віце-прем'єр зауважила, що після рішення Європейської Ради про старт переговорів щодо вступу України до ЄС розпочалася нова ера як для України, так і для Євросоюзу.

"Вона вимагає подальшої мобілізації уряду, ще більшої координації зусиль та пріоритезації. Важливо, щоб підтримка була адаптована до потреб та цілей України. Тому наша зустріч має важливе значення для побудови ефективної координації між урядом та донорською спільнотою, нашими партнерами", — зазначила Стефанішина у своєму виступі.

Плани України щодо переговорів про вступ до ЄС

Віце-прем’єр-міністр окреслила партнерам найближчі плани у межах переговорного процесу про вступ до ЄС. Йдеться, зокрема, про формування переговорних команд й позицією.

"Ми прагнемо побудувати динамічний процес, і вже маємо конкретні пропозиції, як забезпечити належну координацію та залучити необхідну експертизу. Нашим спільним пріоритетом має стати забезпечення того, щоб професійні та вмотивовані люди, які будуть рушійною силою переговорів, залишалися в команді від початку і до самого кінця шляху", — повідомила вона.

Чиновниця вважає, що важливо забезпечити тісну співпрацю проектів міжнародної технічної допомоги з відповідними секторальними групами та Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції, який координуватиме переговорний процес.

Завдання для України від партнерів

Під час зустрічі генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олександр Ільков представив основні завдання України на 2024 рік та наступні кроки в переговорному процесі щодо членства в ЄС.

"Минулого року Європейська Комісія опублікувала звіт щодо пакета розширення ЄС. У цьому звіті представлено прогрес України за рік, що минув з моменту надання їй статусу кандидата, і, окрім політичних рекомендацій, у ньому міститься понад 140 рекомендацій за всіма 33 розділами переговорів, які мають бути виконані у наступному році. Одразу після отримання звіту ми почали розробляти план дій з метою визначення конкретних заходів для виконання всіх рекомендацій Єврокомісії. І буквально минулого тижня цей план заходів був ухвалений Урядом. Тож я думаю, що тепер у нас є дуже конкретна дорожня карта для виконання всіх основних інтеграційних вимог ЄС", — повідомив Олександр Ільков.

Він також поінформував учасників про архітектуру подальшого переговорного процесу, зокрема процесу скринінгу українського законодавства на відповідність праву ЄС. Крім цього, голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина повідомила про проведення навчань для державних службовців, які працюють у сфері євроінтеграції. За її словами, за останній рік, завдяки підтримці ЄС та країн-членів, в Україні було організовано низку відповідних навчальних програм та візитів. Зокрема, навчання спрямовані на опанування англійської мови та мов ЄС.

Нагадаємо, 14 грудня лідери Євросоюзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до економічно-політичного блоку. Президент Володимир Зеленський назвав це рішення "перемогою всієї Європи". Він також привітав з аналогічним рішенням Євроради Молдову та особисто президента країни Маю Санду.

Водночас голова комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко заявив, що переговори щодо вступу України в Євросоюз можуть тривати декілька років. Сьогоднішнє рішення Євроради щодо початку переговорів про вступ у блок — це акт справедливості щодо нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.02.2024 00:18