Фото: Вера Юрова. Джерело – kafkadesk.org

Коли Україна може вступити в ЄС: відповідь представниці Єврокомісії

Процес вступу України в Європейський Союз є питанням років, а не десятиліть. Всі українські закони мають бути адаптовані до європейського законодавства, що потребує багато часу.

Таку заяву в інтерв'ю виданню Právo зробила віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова, пише Novinky. Вона, зокрема, наголосила, що процес вступу України в ЄС є питанням років чи десятиліть.

"Я б воліла говорити про роки", — сказала Юрова.

За її словами, з точки зору процесу Чорногорія, Сербія, Північна Македонія та Албанія, з якими вже розпочалися переговори про вступ, є найближчими до Європейського Союзу.

"Цього року, однак, Союз, безумовно, не буде розширюватися шляхом нових країн, тому переговори не будуть йти швидко", — зауважила віцепрезидентка Єврокомісії.

Вона підкреслила, що з моральної точки зору було б дуже проблематично сказати Україні спочатку врегулювати питання з окупованими територіями, а потім говорити вже про вступ.

"Правильно, що зусилля українців йдуть у двох напрямках. З одного боку, це надзвичайні зусилля, спрямовані на перемогу у війні, навіть попри те, що ресурси на російській стороні набагато більші, особливо людські. Водночас Україна робить неймовірну роботу з впровадження реформ, яких вона потребує і яких прагне в умовах війни", — сказала Юрова.

Вона також заявила, що після відкриття переговорів про вступ почнеться набагато більше роботи, всі українські закони мають бути адаптовані до європейського законодавства.

Нагадаємо, у четвер, 14 грудня лідери Євросоюзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до економічно-політичного блоку.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський назвав це рішення "перемогою всієї Європи". Він також привітав з аналогічним рішенням Євроради Молдову та особисто президента країни Маю Санду.

Голова комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко заявив, що переговори щодо вступу України в Євросоюз можуть тривати декілька років. Сьогоднішнє рішення Євроради щодо початку переговорів про вступ у блок — це акт справедливості щодо нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.12.2023 16:43