Джерело: скріншот з відео

Канада зробила заяву щодо ударів ЗСУ її зброєю по території Росії

Україна може завдавати удари по російській території зброєю, яку Канада надала Києву. В Оттави немає жодних умов щодо наданої ними зброї. 

Про це на спільній з міністром закордонних справ Швеції Тобіасом Більстремом прес-конференції заявила очільниця міністерства закордонних справ Канади Мелані Жолі.

Міністр зазначила, що її країна вважає, що в цьому питанні потрібно орієнтуватися на перспективу.

"Чому? Тому що Росія не має "червоних ліній", і тому ми маємо бути впевнені, що, коли йдеться про захист України, ми готові допомогти їм і показати, що, попри те, що відбувається, ми на їхньому боці. І в Канаді немає жодних умов для постачань зброї в Україну, і тому ми продовжуватимемо працювати з українськими збройними силами", — наголосила вона. 

Також Жолі зазначила, що канадський уряд вважає питання щодо дозволу на удари по російській території західною зброєю дуже важливим, та додала, що вона з Більстремом мала розмову на цю тему.

"Ми вважаємо, що це питання дуже важливе. У нас із міністром була можливість поговорити про це. Після цього ми вирушаємо в НАТО і, безумовно, будемо обговорювати цю тему", — додала вона.

Раніше, а саме 28 травня, премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала прокоментував заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга щодо ударів західною зброєю по цілях на території РФ, який зі свого боку закликав країни-члени Альянсу зняти обмеження на удари по Росії. Міністр наголосив, що вважає таке використання зброї, яку надають Україні партнери, "цілком логічним". 

Варто додати, що міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен підтримала прем'єр-міністра Чехії та наголосила, що з чинними обмеженнями Україна змушена "боротися з однією рукою, завʼязаною за спиною".

"Цілком очевидно, що українці мають завдавати ударів і всередині Росії, тому, на мій погляд, це не повинно бути предметом дискусій, і я сподіваюся, що інші країни, які мають іншу позицію, змінять її", — зазначила Оллонґрен.

Нагадаємо, 28 травня очільник дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що країни Європейського Союзу продовжують обговорювати питання стосовно дозволу Україні завдавати ударів по російській території. Деякі країни вже розпочали знімати обмеження щодо цього.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 29.05.2024 17:23