Карла дель Понте виходить зі складу комісії ООН щодо Сирії

07 СЕРПНЯ 2017 12:20

Екс-генпрокурор Швейцарії розчарована браком успіхів у роботі комісії ООН із розслідування подій в Сирії й повідомила, що не має більше наміру залишатися в її складі. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на DW.  

Колишній генеральний прокурор Швейцарії Карла дель ПОНТЕ виходить зі складу незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування подій у Сирії. Про свій вихід вона оголосила в інтерв'ю швейцарському виданню Blick, опублікованому в неділю, 6 серпня.  

За словами екс-прокурора Міжнародного трибуналу ООН щодо колишньої Югославії, причина такого рішення - розчарування в діяльності органу, робота якого так і не призвела до бодай якихось істотних успіхів.

«Ми не маємо жодних успіхів. Протягом усіх цих п'яти років ми постійно наражалися на глухий мур", - нарікає дель ПОНТЕ.  

«Я розчарована і здаюся. Країни-члени Радбезу ООН не хочуть справедливості. Я більше не можу бути частиною цієї комісії, яка просто не діє», - пояснила вона, додавши, що востаннє відвідає засідання комісії у вересні. «Я вже написала заяву про звільнення і оприлюдню її найближчими днями», - зазначила екс-генпрокурорка.  

Говорячи про долю Сирії, дель ПОНТЕ назвала її країною без майбутнього. За її словами, немає жодного учасника конфлікту, котрого можна було б виправдати: «Уряд президента АСАДА скоює жахливі злочини проти людяності й застосовує хімічну зброю. Опозиція ж тепер складається виключно з екстремістів і терористів». За її словами, «таких жахливих злочинів, які скоюють у Сирії», вона не бачила ані в Руанді, ані в колишній Югославії.  

У 1994 році дель ПОНТЕ була призначена на посаду генерального прокурора Швейцарії. В рамках розслідувань на території цієї країни і в Росії вона вивчала обвинувачення в корупції з боку найближчого оточення першого президента РФ Бориса ЄЛЬЦИНА. Згодом дель ПОНТЕ займалася притягненням до відповідальності винних у скоєнні військових злочинів у колишній Югославії.

 

Світ, 07.08.2017 12:20