Карлес Пучдемон сподівається на переговори з Мадридом

07 ЖОВТНЯ 2017 10:56

Каталонська влада готується проголосити незалежність регіону від Іспанії вже найближчим часом.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на France 24.  

Підставою для такого рішення стали результати регіонального референдуму, що відбувся минулої неділі. Такі дії влади автономії можуть призвести до серйозних економічних та політичних наслідків для регіону.  

Після референдуму у іспанської влади залишається не так багато інструментів, щоб не допустити розвалу країни.   

Референдум 1 жовтня — подія, підготовці якій прихильники каталонської незалежності присвятили кілька років. Ряд спостерігачів звинувачують уряд Іспанії на чолі з Маріано Рахоєм, в тому, що він зволікав з дієвими заходами щодо прихильників відділення Каталонії.   

Рішення іспанського суду про незаконність референдуму просто ігнорували. Це і стало причиною того, що 1 жовтня іспанська влада використовувала силові заходи проти тих, хто все-таки брав участь у незаконному голосуванні, йдеться в статті.  

Силові засоби, якими влада намагалася навести лад, викликали бурхливі протести і консолідували прихильників каталонської незалежності, зазначає Коваль.   

«Тепер відділення від Іспанії можуть підтримати навіть ті, хто до 1 жовтня не збирався це робити, виступаючи лише за те, щоб Мадрид визнав для Каталонії право на самовизначення.   

Лідер каталонського уряду Карлес Пучдемон повною мірою використав ці настрої, заявляючи тепер про рішучість проголосити незалежність», - сказано в статті.   

На такому тлі натяки на діалог, про який у своїх заявах після референдуму говорили і Пучдемон, і Рахой, так і не втілилися в життя.   

4 жовтня стало зрозуміло, що король Іспанії Філіп VI не буде грати роль посередника для вирішення кризи, хоча така роль відводиться йому конституцією.  

А Пучдемон, мабуть, сподівався на переговори з Рахоєм при посередництві монарха.   

Закон дає право Мадриду переслідувати активних учасників виступів в Барселоні. Таким чином, проблема для прем'єра Каталонії полягає і в тому, що якщо він вирішить іти до кінця і ініціює розгляд питання про проголошення незалежності в каталонському парламенті, то це може позбавити його підтримки з боку частини поміркованих законодавців.   

Прихильники відділення від Іспанії мають в регіональному парламенті лише 72 голоси з 135, і неясно, чи будуть вони одностайні, якщо голосування за незалежність стане підставою для їх виклику до суду або арешту, підкреслює експерт.  

З іншого боку, будь-які спроби Пучдемона відіграти ситуацію назад і зупинити процес оформлення незалежності будуть негативно сприйняті з боку радикально налаштованих політиків і ймовірно завершаться його відставкою.   

Як пише експерт, голосування за незалежність в парламенті Каталонії дасть в руки Рахою формальний привід вперше в історії країни задіяти ст.155 конституції.   

Вона дає уряду право змусити регіональні органи влади виконувати вимоги центру, якщо їх дії «завдають серйозної шкоди загальнодержавним інтересам Іспанії».   

У крайньому випадку, уряд у Мадриді може ввести пряме правління та зменшити або зовсім ліквідувати автономні права Каталонії.

Світ, 07.10.2017 10:56