Катівня в Балаклії. Джерело: unian

Катував українців струмом: СБУ повідомила про підозру російському бойовику

Служба безпеки України повідомила про підозру бойовику російського "Головного розвідувального управління", який під час окупації Балаклії Харківської області катував українців струмом.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Зловмисником є 34-річний росіянин Султан Паштов — бойовик батальйону «Чібіс» 16 окремої бригади головного управління генштабу Росії", — йдеться в повідомленні.

Служба безпеки України встановила, що навесні 2022 року він у складі угруповання російських військ перебував в окупованій на той час Балаклії. Там загарбники облаштували на території захопленого райвідділу поліції катівню, до якої звозили десятки викрадених мешканців міста.

За даними слідства, Паштов брав безпосередню участь у каральних рейдах рашистів і подальшому катуванні потерпілих. У катівнях до людей застосовували жорстокі тортури, у тому числі на тривалий час ув’язнювали в антисанітарних умовах без їжі та води. Також рашисти застосовували до викрадених людей електричний струм.

"Таким чином Паштов разом зі своїми спільниками намагався залякати місцевих жителів та зламати їхній спротив російським окупантам. Окрім того, застосовуючи численні тортури, зловмисник намагався змусити мешканців Балаклії співпрацювати з агресором для отримання розвідданих про Сили оборони на східному фронті", — додали в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Паштову про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

"Наразі тривають комплексні заходи для притягнення воєнного злочинця до відповідальності. Зловмисника знайдемо та покараємо незалежно від часу та місця його перебування", — підсумували в СБУ.

Інфографіка: СБУ

Інфографіка: СБУ

Нагадаємо, що в липні Служба безпеки України повідомила про підозру ще 11 військовим Російської Федерації. Вони розстрілювали автомобілі з цивільними під час окупації Бучі.

Військовослужбовці 1 взводу 37 окремої мотострілецької бригади 36 загальновійськової армії РФ (м. Кяхта, республіка Бурятія) під час захоплення селища Мотижин Бучанського району проводили "каральні заходи" на території населеного пункту. В одному з таких "рейдів" фігуранти рухалися в колоні бронетехніки РФ та відкрили вогонь по двох легкових авто з мирними мешканцями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.09.2023 13:29