Фото: Офіс президента

Керівники ОВА звітуватимуть щодня: Зеленський розповів про підготовку енергетики до зими

Президент Володимир Зеленський розповів подробиці інтенсивної підготовки до зимового періоду в умовах війни. Глава держави зобов'язав керівників обласних адміністрацій щодня звітувати про роботу.

Про це йдеться у зверненні президента.

Засідання Ставки

За словами президента, ключове питання — наша енергетична стійкість.

"Те, що потрібно зробити перед зимою, і те, що вже зроблено. Детальні звіти урядовців, керівників енергетичних компаній. Звичайно, був військовий компонент. Наша розвідка. Чітко усвідомлюємо, що російське зло теж готується до зими — готується нести страждання. І кожен зараз у державному секторі та в місцевій владі повинен зробити все можливе, а коли потрібно, то й неможливе, щоб Україні вдалося вистояти зимою та зберегти повну функціональність", — заявив глава держави.

Зеленський наголосив, що керівники обласних адміністрацій звітуватимуть щоденно про підготовку, кожен день увечері — звіт для уряду та Офісу. 

"ППО, підготовка енергетики, соціальної системи, відповідні пакети підтримки від партнерів — усі посадові особи та командувачі мають чіткі завдання. Міністру внутрішніх справ доручено по максимуму підготувати сектор ДСНС — не лише те, що стосується безпосередньої роботи Служби з надзвичайних ситуацій, а й чіткого інформування людей про те, як буде забезпечений захист", — сказав президент

Також глава держави заявив, про нову військову допомогу від партнерів.

"І я хочу подякувати партнерам — маємо чергову домовленість, Україна отримає більше "гепардів" для захисту нашої саме енергетичної мережі. Але мобілізуємо всі сили. Щоб збільшити ще й постачання різних систем ППО і сам фізичний захист обʼєктів", — заявив глава держави.

Зустріч з міністром МЗС Японії

Зеленський повідомив, що провів зустріч із міністром закордонних справ Японії та представниками японського бізнесу.

"Про нашу стійкість. Про відновлення й розвиток. Енергетика, транспорт, розмінування, соціальна сфера, створення нових робочих місць в Україні — представив конкретні напрями, де можемо зробити більше разом. Дуже важливо — телекомунікації, захист інформації, захист нашої інфраструктури, "зелена" енергетика, машинобудування, аграрний сектор. Упевнений, що наше партнерство – України та Японії – стане глобальним прикладом", — заявив президент.

Глава держави наголосив, що вдалося домовитися про підготовку двостороннього документа з Японією щодо безпекових гарантій.

"Уже працюємо зі Сполученими Штатами, з Великою Британією, з Канадою. Тепер — із Японією", — сказав Зеленський.

Саміт G7

Президент нагадав, що днями відбувся візит спікера парламенту Руслана Стефанчука в Японію, на саміт голів парламентів "сімки".

"Є сильна декларація саміту. Були важливі зустрічі. Чітка підтримка України й потужні сигнали про те, що вся українська територія має бути очищена від російських військ, і лише це відкриває дорогу до справедливого й надійного миру. Окремо хочу відзначити аудієнцію в його величності імператора Японії — спікери парламентів "сімки", спікер українського парламенту, президентка Європейського парламенту", — сказав Зеленський.

Нагадаємо, 6 вересня Володимир Зеленський провів Ставку верховного головнокомандувача, яку присвятили підготовці енергосистеми України до зими. Тоді очільник держави наголосив, що розробляється комплексний план захисту об’єктів критичної інфраструктури від усього, що може вигадати країна-терорист.

Зауважимо, раніше міністр енергетики України Герман Галущенко заявляв, що в Україні відключення світла взимку застосовуватимуть лише у разі значних пошкоджень через можливі російські обстріли енергосистеми. За його словами, енергосистема нашої країни буде готова до зими, є всі необхідні ресурси для того, щоб пройти опалювальний сезон без відключень електроенергії. У разі відсутності нових серйозних пошкоджень через обстріли не планується вводити обмеження в подачі електроенергії споживачам. Якщо і будуть відключення світла, то вони стануть наслідком атак на нашу енергосистему і матимуть тимчасовий характер.

До 1 жовтня 2023 року в Україні очікують повну готовність до опалювального сезону. Зараз триває підготовка та ремонтні роботи. За словами Олександра Кубракова, теплова частина в практично усіх ТЕЦ вже відновлена, тривають планові ремонтні роботи генеруючого обладнання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.09.2023 16:31