Китай першим у світі провів безпечну передачу даних з супутника

10 СЕРПНЯ 2017 14:49

Китайські фахівці першими у світі змогли здійснити успішну і безпечну передачу даних за допомогою квантового шифрування з супутника «Мо-Цзи» на Землю. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на СІНЬХУА  

Безпосередній учасник і розробник проекту супутника член Китайської академії наук Пань ЦЗЯНЬВЕЙ повідомив, що сигнал був спрямований на спостережливу станцію Синлун в горах Яньшань провінції Хэбэй і на станцію Наньшань біля Урумчи в Синьцзян-Уйгурському автономному районі КНР.   

Відстань зв'язку між супутником і наземною станцією варіювалася від 645 до 1200 кілометрів, а швидкість передачі на 20 порядків більша, ніж якби передача на такій же відстані здійснювалася за допомогою оптоволоконного кабелю, відмітив вчений.   

З початку XX століття учені розробляють методики шифрування і безпечної передачі інформації.   

Існуючі способи мають два ключові недоліки - їх можна зламати при додатку достатніх обчислювальних потужностей (приміром, квантового комп'ютера), або ж інформацію можна витягнути, «підслуховує» її передачу по каналу даних.   

Так звані квантові мережі вирішують обидві ці проблеми за рахунок того, що фундаментальне положення квантової фізики - принцип невизначеності ГЕЙЗЕНБЕРГА - не дозволяє «третьому зайвому» прочитувати інформацію з каналу даних і підбирати до неї ключ.   

Річ у тому, що при спробі когось стороннього зламати квантовий канал зв'язку передана інформація буде просто знищена. 

 

Технології, 10.08.2017 14:49