Китай розробляє багаторазовий військовий космоплан

10 БЕРЕЗНЯ 2018 12:30

У Китаї ведеться розробка багаторазового космічного апарату, призначеного для виконання самого різного роду завдань, в тому числі і військового характеру - атаки іноземних космічних апаратів, космічних станцій і навіть перехоплення балістичних ракет. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Actual Info.

Крім того, багаторазовий космоплан можна буде використовувати для доставки людей і вантажів на орбіту. При цьому його запуск і посадку можна буде здійснювати з будь-якого звичайного аеропорту, повідомляє місцевий китайський новинний канал CCTV.

«На відміну від ракет, які потребують складної процедури переробки, космоплан здатний зробити справжню революцію в сфері космічного транспортування», - зазначив Чжан Хунвен, президент корпорації China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), відповідальної за розробку.

Незважаючи на те, що проект знаходиться на ранній стадії, експерти відзначають, що космоплан можна буде використовувати в якості транспортного засобу для доставки на орбіту космічних туристів, запуску супутників, постачання орбітальних станцій, а також забезпечення рятувальних операцій.

«Його також можна буде використовувати як військовий космічний апарат, обладнаний пристроями виявлення і нападу проти іноземних космічних апаратів, супутників і космічних станцій», - заявив місцевому виданню Global Times військовий експерт і телекоментатор Сон Чжоньпінь.

Крім того, додав Сон, апарат можна буде використовувати для перехоплення балістичних ракет і нанесення точкових ударів по наземних цілях.

У репортажі CCTV журналісти розповіли, що комплекс буде складатися з двох частин: «материнського» літака-носія і безпосередньо самого космоплана. Носій буде безпілотним і буде використовуватися для розгону космоплана, після чого той буде відділятися і використовувати вже свою силову установку. Після виконання місії космоплан буде повертатися на Землю і сідати як звичайний літак.

Деякі сторонні експерти відзначають, що у Китаю на даний момент немає необхідних для створення такого комплексу технологій. Перш за все мова йде про двигуни: причому як для космоплана, так і для літака-носія. Очевидно, жоден з наявних у Піднебесній на даний момент двигунів не відповідає вимогам проекту.

Однак один з військових експертів, що побажав залишитися анонімним, розповів виданню Global Times про те, що в основі силової установки літака-носія буде лежати технологія гібридного повітряно-реактивного двигуна з використанням рідкого водневого палива.

У такому двигуні кисень, що забирається з атмосфери, буде переходити в рідкий стан і на пару з рідким воднем живити силову установку.

Технології, 10.03.2018 12:30