На фото: міжконтинентальна ракета DF-17. Джерело: скриншот з відео

Китай вперше за понад 40 років провів публічне випробування міжконтинентальної балістичної ракети

У ніч на середу, 25 вересня, Китай провів успішні випробування міжконтинентальної балістичної ракети. Ракета впала в акваторії Тихого океану.

Як повідомляє CNN, ці випробування пройшли на тлі загострення напруженості у відносинах Китаю зі Сполученими Штатами та їхніми регіональними союзниками. 

У міністерстві оборони Китаю зауважили, що міжконтинентальна балістична ракета з фіктивною боєголовкою була запущена о 08:44 ранку за місцевим часом і впала у визначений район у відкритих водах Тихого океану. Втім, маршрут польоту ракети та її місце приземлення ракети не уточнюється.

У Пекіні зауважили, що запуск ракети був частиною звичайних щорічних тренувань китайської армії й не був спрямований на жодну країну чи ціль. Видання наголошує, що це сталося, коли Китай і Росія проводять спільні військово-морські навчання в прилеглих морях поблизу Японії. Зокрема, китайське державне інформаційне агентство заявляло, що китайська влада про ці випробування "повідомила відповідні країни заздалегідь". Зокрема, у 2009 році Китай і Росія підписали угоду про сповіщення один одного про майбутні запуски балістичних ракет.

"Випробування дали змогу ефективно перевірити характеристики озброєння та обладнання, а також рівень підготовки військ і досягли очікуваних цілей", — додають китайські державні ЗМІ.

CNN наголошує, що це перший за останні 44 роки випадок, коли Китай публічно оголосив про випробування міжконтинентальної балістичної ракети у Тихому океані. Так, у 1980 році Китай виконав успішне випробування своєї першої міжконтинентальної балістичної ракети DF-5. 

"Відтоді Китай не афішує проведення нових випробувань такої зброї. Більшість з ракет приземлилися над китайською територією, багато з них приземлилися в далеких західних пустелях країни", — додає видання.

Варто додати, що впродовж останніх тижнів Японія рішуче протестувала проти порушення китайськими та російськими військовими літаками її повітряного простору. Своєю чергою Тайвань заявляв, що Пекін останнім часом проводить інтенсивні ракетні стрільби та інші військові навчання поблизу острова.

Так, під керівництвом президента Сі Цзіньпіна, Пекін зміцнив свій ядерний потенціал і оновив ракетні сили Народно-визвольної армії Китаю, елітного підрозділу, який контролює арсенал ядерних і балістичних ракет країни, який швидко зростає та розвивається.

Нагадаємо, раніше державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен повідомляв, що задля досягнення миру в Україні, країнам Заходу необхідно зупинити військову співпрацю Російської Федерації з Китаєм, Іраном та Північною Кореєю. За словами посадовця, це є "негайні та взаємопов’язані" кроки, які потрібно зробити союзникам.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.09.2024 15:07