Ентоні Блінкен. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

"Необхідно зупинити військову співпрацю чотирьох країн": Блінкен повідомив, що принесе мир в Україну

На думку державного секретаря США Ентоні Блінкена, задля досягнення миру в Україні, країнам Заходу необхідно зупинити військову співпрацю Російської Федерації з Китаєм, Іраном та Північною Кореєю.

Таку заяву він зробив на засіданні Ради Безпеки ООН. За словами посадовця, це є "негайні та взаємопов’язані" кроки, які потрібно зробити союзникам України.

"По-перше, ми маємо відповісти на співпрацю Росії з Північною Кореєю та Іраном, яка зростає", — сказав Блінкен.

Політик також нагадав, що Тегеран й далі постачає Москві безпілотники, а також реалізував їхнє виробництво на території країни-агресора. Окрім цього, лише кілька тижнів тому Іран передав РФ сотні балістичних ракет малої дальності.

Як зазначив держсекретар США, КНДР також постачає Росії зброю та снаряди, зокрема ракетно-пускові установки та мільйони артилерійських снарядів. За словами Блінкена, Китай — головний постачальник верстатів, мікроелектроніки та інших товарів, які Москва використовує для відновлення, поповнення запасів, нарощування своєї військової машини та підтримки агресії.

"Ці дії Ірану, Північної Кореї та Росії порушили численні резолюції Ради Безпеки ООН, за які проголосувала РФ та як постійний член несе особливу відповідальність за їхнє виконання", — йдеться у заяві держсекретаря США.

Блінкен підкреслив, що це підводить його до "другого кроку", який можуть здійснити члени цієї ради.

"Одним із головних обов’язків Ради є пошук мирного вирішення конфліктів. Як сказав президент Зеленський, ніхто більше не хоче миру, ніж Україна", — резюмував Ентоні Блінкен.

Нещодавно новий президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив, що прагне переговорів із Заходом щодо війни Росії в Україні. Водночас він заперечує постачання ракет Москві, яку політик нібито засудив за "агресію" під час конфлікту.

Як відомо, Іран і Росія активно розвивають військову співпрацю після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Водночас іранська сторона заперечує, що надає Москві військову допомогу. Офіційно Тегеран лише визнав, що постачав Росії невелику партію дронів-камікадзе перед повномасштабним вторгненням.

Нагадаємо, у серпні Офіс генерального прокурора оголосив про підозру іранському бригадному генералу Корпусу вартових ісламської революції, який у 2022 році на окупованій частині України займався навчанням російських військових. Сам Іран назвав такі твердження Києва неправдивими.

Своєю чергою українське Міністерство закордонних справ глибоко занепокоєне повідомленнями у міжнародних ЗМІ щодо можливої передачі Іраном балістичних ракет до Російської Федерації. Це може призвести до "руйнівних наслідків" у відносинах між Києвом та Тегераном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.09.2024 09:41