Володимир Путін і Сі Цзіньпін. Джерело: росЗМІ

Росія та Китай продовжують шукати шляхи військово-технічної співпраці на тлі війни в Україні, — ISW

Росія та Китайська Народна Республіка (КНР) продовжують шукати різні шляхи військово-технічного співробітництва на тлі війни в Україні. При цьому Пекін продовжує наголошувати на своєму нейтралітеті у стосунках двох країн, що воюють.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як зазначають аналітики, заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл повідомив Politico 10 вересня, що КНР надає російській оборонній промисловості "дуже суттєву" підтримку за секретні російські військові технології. Кемпбелл підкреслив, що КНР не просто постачає Росії продукцію подвійного призначення, але натомість бере участь у "суттєвих зусиллях щодо сприяння підтримці, створенню та диверсифікації елементів російської військової машини". Кемпбелл попередив, що Росія відправляє КНР замість захищених підводних човнів, авіаційних конструкцій і ракетних технологій, якими Росія раніше неохоче ділилася з Пекіном. 

Чиновники КНР продовжують заперечувати свою підтримку російських військових зусиль і заявляють, що Пекін залишається "неупередженим", коли справа стосується війни Росії в Україні, попри часті повідомлення Заходу про матеріальну підтримку КНР російської оборонної промислової продукції та можливостей геопросторової розвідки. Повідомлення про пряму підтримку КНР Росії надходять на тлі міжнародних військово-морських навчань "Океан-2024", які очолює Росія, які в цей час проходять у Тихому і Північному Льодовитому океанах, а також у Середземному, Каспійському та Балтійському морях за участю трьох кораблів, одного судна та 15 літаків Народно-визвольної армії КНР (НВАК). 

Президент Росії Володимир Путін оголосив початок "Океан-2024" 10 вересня і звинуватив США у чиненні тиску на Росію і КНР, що вимагає проведення спільних військово-морських навчань. Зараз НВАК і російські сили також проводять спільні навчання "стратегічної взаємодії" "Північ/Взаємодія-2024", що включають навчання ВПС та ВМС у Японському та Охотському морях, а також спільне морське патрулювання в Тихому океані.

Нагадаємо, раніше вже екс-міністр закордонних справ Китайської Народної Республіки Ван I провів зустріч з головою українського МЗС Дмитром Кулебою в Гуанчжоу. Представник України, зокрема, заявив про готовність вести діалог з Російською Федерацією, який базуватиметься на "справедливому мирі".

Своєю чергою речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий заявив, що Китайська Народна Республіка не надаватиме зброю Російській Федерації для ведення війни проти України. Ця тема обговорювалась під час візиту очільника українського МЗС до Китаю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2024 06:55