Китайці розроблять плазмову артилерію

20 ЛЮТОГО 2019 12:41

Командування армії Китаю оголосило конкурс на розробку технології отримання намагніченої плазми в артилерійських знаряддях, що використовують традиційний спосіб стрільби снарядами.

Як пише Jane's, за підсумками тендера військові мають намір отримати теоретичні розрахунки для нової технології і досвідчені артилерійські установки для проведення випробувань.

У сучасній артилерії для ведення вогню використовуються постріли з високоенергетичними пороховими зарядами. При стрільбі бойок б'є по капсульній втулці в денце гільзи, завдяки чому відбувається підпалювання порохового заряду. Гази, які виділяються при горінні заряду  силою виштовхують снаряд зі ствола.

Китайські військові припускають доповнити цю схему установкою в артилерійські знаряддя системи освіти намагніченою плазмою, тобто плазмами, що знаходиться в магнітному полі. Подробиці, як такі системи можна реалізувати в конструкції знаряддя, не розкриваються.

Передбачається, що в момент пострілу частина порохових газів під впливом високих тиску і температури буде іонізуватися, стаючи плазмою. Остання в магнітному полі повинна утворювати плазмову плівку завтовшки близько міліметра по всій площі каналу ствола.

Розробники вважають, що ця плазмова плівка дозволить зменшити дію радіальних сил і температури на стовбур, і стерегли його ресурс, а також підвищити початкову швидкість польоту снаряда до швидкостей, що перевищують швидкість звуку в шість і більше разів. Така початкова швидкість снаряду для традиційної артилерії не доступна.

Китайські військові вважають, що використання подібних технологій в артилерійських установках дозволить істотно збільшити їх дальність бою. Зокрема, дальність бою гаубиці калібру 155 міліметрів можна буде підвищити з звичайних 40 кілометрів до 100 кілометрів.

В середині січня 2019 року повідомлялося, що китайські розробники провели успішні випробування корабельного рельстрона. Морські випробування нової зброї планується завершити в 2023 році і до 2025 року.

Технології, 20.02.2019 12:41