Китайці зайнялися розробкою винищувача шостого покоління

13 ЛЮТОГО 2019 11:10

Китайські конструктори приступили до розробки винищувача шостого покоління, створення якого може бути завершено до 2035 року або трохи раніше.

Про це, як пише Global Times, заявив головний конструктор Проектно-дослідного інституту авіаційної техніки в Ченду Ван Хайфен, який брав участь в розробці китайських винищувачів J-10 і J-20.

Розподіл реактивних винищувачів на покоління носить умовний характер, оскільки єдиних критеріїв поділу бойової авіації не існує. Наприклад, якщо для російських винищувачів п'ятого покоління супер маневреність є обов'язковим властивістю, то американські військові роблять ставку на дальність дії ракетного озброєння.

Основні характеристики винищувачів шостого покоління поки не визначені жодною країною світу. Вибірково, до їх числа можна віднести кращу, ніж у п'ятого покоління, малопомітність, паливну ефективність у всіх режимах польоту, наявність лазерного озброєння, маневреність і можливість виконувати польоти на гіперзвукової швидкості в безпілотному режимі.

За словами Хайфен, китайський винищувач шостого покоління зможе керувати кількома безпілотними літальними апаратами. Літак буде виконаний з поліпшеними показниками мало-помітності. Бортове обладнання отримає систему штучного інтелекту.

Крім того, не виключено, що новий винищувач отримає лазерну зброю, адаптивні реактивні двигуни і гіперзвукових зброю. У безпілотний режимі кілька винищувачів зможуть об'єднуватися в групи для спільного вирішення різних завдань. Список вимог до китайського бойового літака шостого покоління остаточно поки не сформований.

Раніше китайська авіабудівна корпорація AVIC оголосила про успішне завершення будівництва транс-звукової аеродинамічної труби FL-62, яка буде використовуватися для випробування моделей нового винищувача. Обсяг повітряного каналу нової установки складає 17 тисяч кубічних метрів.

В тій чи іншій мірі дослідження за проектом винищувача шостого покоління сьогодні ведуть ще кілька країн світу: Франція і Німеччина, Росія, Великобританія і США. Так, російський літак отримає можливість розвивати гіперзвукову швидкість, а американський - стане частиною цілого сімейства авіаційних взаємодіючих систем.

Технології, 13.02.2019 11:10