Фото: ілюстративне Джерело: соцмережі

Китайська техніка допомагала росіянам укріплюватися перед наступом ЗСУ, — Wall Street Journal

У Китаї різко зріс експорт товарів до Росії. Зокрема, КНР постачала країні-агресорці техніку, за допомогою якої російські окупанти укріплювали свої позиції на фронті в Україні перед тим, як українські військові розпочали контрнаступ.

Про це повідомляє Wall Street Journal з посиланням на торговельні дані. 

Зазначається, що рівно рік тому російський імпорт китайської землерийної техніки почав різко зростати. За перші сім місяців року Китай продав Росії майже вдвічі більше фронтальних навантажувачів і більш ніж втричі більше екскаваторів, ніж за той же період роком раніше.

Водночас на думку старшого наукового співробітника Атлантичної ради Джозефа Вебстера, це свідчить про те, що Росія використовує деякі з них для зведення укріплювальних споруд у війні проти України.

"Китайські компанії уможливили будівництво російських укріплень в Україні...Це не збіг, саме тоді (рік тому, — ред.) російські війська дійсно почали окопуватися, коли вони почали відступати", — сказав він.

У виданні також зазначили, що губернатор Сахалінської області Росії Валєрій Лімаренко у червні передав нові екскаватори китайського виробництва окупаційним військам на сході України, свідчить розміщене на його каналі в Telegram відео.

Також Китай експортував до РФ й автівки. За перші шість місяців цього року Китай експортував до Росії понад 341 тисячу автомобілів, що майже вшестеро більше, ніж у першій половині 2022 року. Крім того, китайські компанії постачали до Росії комп'ютерні чіпи, деталі для реактивних винищувачів, а також технології навігації та глушіння.

Загальний обсяг торгівлі Китаю з Росією за перші сім місяців 2023 року зріс на 36% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 134 мільярди доларів. За оцінками Банку Фінляндії, Китай зараз є джерелом від 45% до 50% російського імпорту, порівняно з 25% до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, раніше видання The Telegraph заявляло, що Китай забезпечує Росію гелікоптерами, безпілотниками, оптичними прицілами та найважливішими металами, які використовуються в оборонній промисловості. Своєю чергою Китай запевнив, що дана інформація не відповідає дійсності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.08.2023 22:22