Фото: росЗМІ

Росія отримує з Китаю військову техніку та озброєння, — The Telegraph

Китай забезпечує Росію гелікоптерами, безпілотниками, оптичними прицілами та найважливішими металами, які використовуються в оборонній промисловості.

По це повідомляє The Telegraph.

У виданні зауважили, що російські фірми, включно з компаніями, які потрапили під санкції й займаються виробництвом ракетних установок, бронетехніки та стратегічних бомбардувальників, отримали десятки тисяч поставок із Китаю з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну до першого кварталу цього року. 

"Це відбувається в той момент, коли Китай, який наполягає на збереженні нейтралітету, намагається позиціонувати себе як ключового мирного посередника в переговорах, спрямованих на припинення конфлікту. Торгівля між Китаєм і Росією цього року має перевищити 200 мільярдів доларів, що є новим рекордом, попри те, що китайський експорт в інші країни значно впав", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що, згідно з аналізом Observatory of Economic Complexity, візуалізатора торгових даних, експорт товарів потенційного військового призначення зріс більш ніж утричі за останній рік. Йдеться саме про товари подвійного призначення. 

Товари подвійного призначення

Зазначається, що такі товари мають цивільне призначення, що дозволяє Китаю обходити міжнародні санкції та стверджувати, що він веде лише законну торгівлю з Росією.

"Згідно з даними Molfar Global, дослідницької організації з відкритим кодом, одна китайська компанія відправила до Росії 1000 дронів за два місяці до війни. Ця фірма Shantou Honghu Plastics позиціонує себе, як оптового продавця дитячих іграшок на своєму веб-сайті та в профілях у соціальних мережах. Безпілотники були відправлені російській фірмі під назвою "Самсо", яка так само описує себе як оптовий продавець ігор та іграшок і, здається, є підставною компанією, вказуючи лише 10 000 рублів капіталу на своє ім’я, згідно з публічним реєстром компаній", — зауважили журналісти.

Також через чотири дні після початку війни в Україні, китайська компанія Hems999 поставила РФ два гелікоптери. Інша китайська компанія Tianjin Huarong Aviation передала Росії чотири гелікоптери Airbus з початку війни. Китайські фірми також відправили оптичні приціли більш ніж 50 російським компаніям з початку 2022 року до першого кварталу цього року. Імпорт цих продуктів майже подвоївся до 2,5 мільйонів доларів минулого року у порівнянні з попереднім.

"На Yiwu Wojie Optics Instrument припадає більшість оптичних прицілів — близько 2500 — наданих російській фірмі CEK, яка раніше постачала такі товари та обладнання нічного бачення для російського міністерства внутрішніх справ, згідно з даними, отриманими Molfar від 52wmb, китайської торгової компанії. У рахунках-фактурах зазначено, що таке обладнання призначене для "полювання", хоча пристрої можуть бути встановлені на військову зброю та забезпечують покращене бачення для військових операцій", — з'ясувало видання.

Імпорт сировини до Росії

Згідно з даними торгівлі, різко зріс російський імпорт сировини та комплектуючих, необхідних для виробництва озброєнь. У 2022 році Китай експортував до Росії виробів із титанових сплавів на 18 мільйонів доларів, що майже вдвічі більше, ніж роком раніше. Легкі та жаростійкі титанові сплави є основним матеріалом, який використовується для виробництва військових літаків і зброї.

"Титанові пластини та стрижні були доставлені з Китаю компанії "НПП "Старт", розробнику пускових установок зенітних ракет, яка входить до складу російського оборонного конгломерату "Ростех". Титанові вироби також були відправлені в компанію S7 Technics, яка виконує технічне обслуговування та ремонт літаків, а також виконувала роботу для організації, яка контролює авіаперевезення Путіна та інших чиновників Кремля", — наголосили журналісти.

Зазначається, що Китай також може постачати сировину в Росію через зворотні канали. Журналісти нагадали, що Пекін і Москва провели таємні переговори з Іраном про постачання перхлорату амонію, хімічної сполуки, яка використовується для приведення в рух балістичних ракет — угода, якщо її буде досягнуто, ймовірно, буде прихована від офіційних торгових реєстрів.

Росія не публікувала даних про торгівлю з початку вторгнення, хоча цифри з Китаю, її головного торговельного партнера, свідчать про те, що Пекін став вирішальним рятівним кругом, навіть коли Путін зазнав остракізму на світовій арені, а західні компанії та країни припинили зв’язки з Москвою.

Нагадаємо, раніше у США повідомляли, що росіяни планують отримувати від КНДР більше боєприпасів. Таке обговорення уже відбулось між міністром оборони Росії Сергієм Шойгу та представником Північної Кореї.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.08.2023 23:28