Фото: ТСН

Китайських послів викликають "на килим" у країнах Балтії: що відомо

Франція та країни Балтії викликають "на килим" китайських дипломатів, після скандальної заяви посла Китаю у Франції Лу Шає. Він поставив під сумнів суверенітет пострадянських країн.

Про це повідомляє Lemonde.

У понеділок, 25 квітня, китайського посла Лу Шає викликали в МЗС Франції. Він зустрінеться з директором кабінету глави французької дипломатії Луїсом Вассі.Також Естонія, Латвія та Литва викличуть послів Китаю через скандальне висловлювання їх колеги.

"Три країни Балтії протягом дня викличуть послів Китаю, щоб попросити роз'яснень, дізнатися, чи змінилася позиція Китаю щодо незалежності, і нагадати їм, що ми не пострадянські країни, а країни, які були незаконно окуповані Радянським Союзом", — заявив глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс на полях зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

Реакція України на заяви Лу Шає

Шає також сказав, що Крим був "російським спочатку". Проте так і не уточнивши, що він мав на увазі під початком. У Зеленського відреагували на скандальні заяви китайського дипломата. Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що усі пострадянські держави мають чіткий суверенний статус, який зафіксовано у міжнародному праві, крім Росії, яка обманним шляхом посіла місце в Радбезі ООН.

"Дивно чути від представника країни, що педантично ставиться до своєї тисячолітньої історії, абсурдну версію "історії Криму". Хочете бути великим політичним гравцем  не переказуйте пропаганду російських аутсайдерів", — додав Подоляк.

Також на скандал відреагував і посол України в Франції Вадим Омельченко. За його словами, посол або ж не знає географії, або ж його позиція йде всупереч позиції Пекіну.

"Або є очевидні проблеми з географією, або такі заяви суперечать позиції Пекіна "щодо зусиль по відновленню миру в Україні на основі міжнародного права, цілей і принципів Статуту ООН". Тестове питання "Чий Крим?", як завжди, показове. Наступного разу добре було б спитати "Чий Владивосток?". Радянської імперії більше не існує. Історія рухається далі", — пише посол.

Нагадаємо, румунська сенаторка Діана Шошоаке запропонувала анексувати частину територій України. Вона подала законопроект, який пропонує скасувати договір про добросусідство і співробітництво Румунії та України. Сенаторка закликає "приєднати історичні території". Зокрема, йдеться про Північну Буковину, Герцу, Буджак (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичний Марамуреш та острів Зміїний.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.04.2023 13:48