Фото: соцмережі

Румунська сенаторка запропонувала анексувати частину України: з'явилася реакція МЗС

Румунська сенаторка Діана Шошоаке запропонувала анексувати частину територій України. У відповідь на скандальні заяви МЗС України ініціювало санкції проти неї.

Про це повідомив очільник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Діана Шошоаке подала законопроект, який пропонує скасувати договір про добросусідство і співробітництво Румунії та України. Сенаторка закликає "приєднати історичні території". 

Зокрема, йдеться про Північну Буковину, Герцу, Буджак (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичний Марамуреш та острів Зміїний.

За словами сенаторки, Румунія "повинна відновити культурну ідентичність, традиції, звичаї та релігію населення". При цьому вона просить "врахувати" допомогу Бухаресту Україні у війні і "віддати території".

Згодом Шошоаке намагалася виправдатися за свої скандальні заяви, і запевнила, що її слова жодним чином не мають стосунку до війни, а головна мета її ініціативи — "уникнути примусової етнічної асиміляції румунів в Україні".

Реакція України

Речник МЗС Олег Ніколенко назвав дії Шошоаке "класичним прикладом із методички російського реваншизму".

"Ми рішуче засуджуємо спробу поставити під сумнів територіальну цілісність України, підважити дух добросусідства між Україною та Румунією", — зазначив він.

Крім того, МЗС ініціює санкції проти проросійської сенаторки за загрозу національній безпеці України.

Нагадаємо, 13 березня прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі звинуватив політичне керівництво України у втручанні у внутрішні справи країни.

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко прокоментував скандальні заяви грузинської влади, щодо втручання України у внутрішні справи Грузії. Посадовець вважає, що грузинська влада не там шукає ворога.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.03.2023 13:43