Фото: Facebook Олега Ніколенка

"Не там шукає ворога": МЗС України різко відреагувало на скандальну заяву прем'єра Гарібашвілі

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко прокоментував скандальні заяви грузинської влади, щодо втручання України у внутрішні справи Грузії. Посадовець вважає, що грузинська влада не там шукає ворога.

Про це він написав у Facebook.

За його словами, останні кілька днів прем’єр-міністр та керівництво парламенту зробили низку недружніх заяв щодо України.

"Майже дослівно повторюючи тези російської пропаганди, представники грузинської влади звинуватили Україну в підготовці державного перевороту в Грузії, втягуванні її у війну з Росією, надсиланні сил для розпалювання громадянської війни. Ми категорично відкидаємо подібні інсинуації, які не мають нічого спільного із реальністю. Не там шукає ворога грузинська влада", — підкреслив він.

Олег Ніколенко також наголосив, що Україна була і залишатиметься другом грузинського народу.

"Ми високо цінуємо підтримку грузинів в той час, коли українці борються за свою незалежність. Зі свого боку Україна була і залишатиметься другом грузинського народу, якому бажаємо не зупинятися в розбудові європейського майбутнього", — додав Ніколенко.

Протести у Грузії

Парламент Грузії 7 березня схвалив у першому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російське законодавство про "іноагентів". Розгляд проекту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Зі 150 депутатів 76 проголосували "за" ухвалення проекту закону "Про прозорість іноземного впливу", 13 — "проти" і 61 особа утрималася.

На тлі цього натовпи жителів Грузії вийшли на масштабну акцію протесту біля будівлі парламенту. 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала вимоги протестувальників проти законопроекту. Згодом з'явилась інформація, що нинішня влада Грузії має відкликати законопроект, а також звільнити затриманих учасників протестів.

На третій день протестів, 9 березня, громадяни Грузії вимагали відставку уряду.

Парламент Грузії на пленарному засіданні 10 березня відхилив у другому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу", більш відомий як проект закону "про іноагентів".

Нагадаємо, 13 березня прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі звинуватив політичне керівництво України у втручанні у внутрішні справи країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.03.2023 14:49