Фото: ТСН

Незалежність республік СРСР та Крим: Україна та Франція відреагували на скандальні заяви посла Китаю

У суботу, 22 квітня, посол Китаю у Франції Лу Шає заявив, що колишні радянські республіки нібито не мають статусу в міжнародному праві.

Про це повідомляє LCI.

"У міжнародному праві країни колишнього Радянського союзу не мають чинного статусу, оскільки немає міжнародної угоди, яка б матеріалізувала їхній статус суверенної країни", — сказав він в ефірі французького телеканалу.

Також на запитання, чи вважає Шає Крим українським, посол сказав, що "це залежить від того, як ви сприймаєте проблему", додавши, що це не так просто. Він також сказав, що Крим був "російським спочатку". Проте так і не уточнивши, що він мав на увазі під початком.

Реакція України

У Зеленського відреагували на скандальні заяви китайського дипломата. Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що усі пострадянські держави мають чіткий суверенний статус, який зафіксовано у міжнародному праві, крім Росії, яка обманним шляхом посіла місце в Радбезі ООН.

"Дивно чути від представника країни, що педантично ставиться до своєї тисячолітньої історії, абсурдну версію "історії Криму". Хочете бути великим політичним гравцем  не переказуйте пропаганду російських аутсайдерів", — додав Подоляк.

Також на скандал відреагував і посол України в Франції Вадим Омельченко. За його словами, посол Китаю або ж не знає географії, або ж його позиція йде всупереч позиції Пекіну.

"Або є очевидні проблеми з географією, або такі заяви суперечать позиції Пекіна "щодо зусиль по відновленню миру в Україні на основі міжнародного права, цілей і принципів Статуту ООН". Тестове питання "Чий Крим?", як завжди, показове. Наступного разу добре було б спитати "Чий Владивосток?". Радянської імперії більше не існує. Історія рухається далі", — зазначив Омельченко.

Реакція Франції

Водночас заяви посла Шає обурили і французьку сторону. У МЗС Франції висловили стурбованість через заяву щодо суверенітету колишніх радянських республік та статусу Криму.

"Ми з тривогою дізналися про зауваження посла Китаю у Франції щодо кордонів країн, які стали незалежними після розпаду Радянського Союзу в 1991 році. Китай має сказати, чи відображають ці зауваження його позицію. Ми сподіваємося, що це не так", — сказано у заяві.

МЗС Франції зазначає, що висловлює повну солідарність з усіма союзниками та зацікавленими партнерами, які здобули довгоочікувану незалежність після десятиліть гноблення.

"Що стосується конкретно України, то вона була міжнародно визнана в межах кордонів, включаючи Крим, у 1991 році всім міжнародним співтовариством, включно з Китаєм, після розпаду СРСР як нова держава-член Організації Об’єднаних Націй", — зазначили в МЗС.

У Франції також наголосили, що анексія Криму Росією у 2014 році є незаконною з точки зору міжнародного права. До того ж статут ООН, заснований на принципі суверенітету і територіальної цілісності, забороняє захоплення території силою.

Нагадаєморумунська сенаторка Діана Шошоаке запропонувала анексувати частину територій України. Вона подала законопроект, який пропонує скасувати договір про добросусідство і співробітництво Румунії та України. Сенаторка закликає "приєднати історичні території". Зокрема, йдеться про Північну Буковину, Герцу, Буджак (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичний Марамуреш та острів Зміїний.

Також відомо, що Шошоаке зробила нову різку заяву про президента Володимира Зеленського, обізвавши його "Гітлером". Так вона відреагувала на внесення її в базу "Миротворець".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 23.04.2023 14:57