Фото: соцмережі

КНДР причетна до атак ХАМАСу на Ізраїль: Південна Корея оприлюднила докази

Корейська Народно-Демократична Республіка могла продавати зброю бойовикам ХАМАСу і взаємодіяти з ним щодо низки військових питань при підготовці атаки на Ізраїль. Такого висновку дійшли в Об’єднаному комітеті начальників штабів (JCS) Південної Кореї.

Про це повідомляє Yonhap з посиланням на високопоставленого офіцера JCS.

Південнокорейські фахівці зрозуміли причетність КНДР до атак ХАМАСу після оцінки безпрецедентних атак бойовиків 7 жовтня. У ході операції ХАМАС "засліпив" Ізраїль, паралізувавши його систему раннього попередження про напад, випустили понад п'ять тисяч ракет та порушили ізраїльський кордон на парапланах.

КНДР причетна до атак ХАМАСу на Ізраїль: докази

Військові Південної Кореї проаналізували відео з озброєними бойовиками ХАМАС та ідентифікували зброю, яка виробляється лише в КНДР. Це осколково-фугасні снаряди до гранатомета F-7, північнокорейської копії радянських РПГ-7, та 122-мм артилерійські снаряди з маркуванням "Bang-122", які використовувала армія КНДР для артилерійських обстрілів Півдня.

На думку спеціалістів, це з високою імовірністю свідчить, що КНДР продовжує експортувати різну зброю бойовикам у країни Близького Сходу, хоча Пхеньян відкидає такі звинувачення, називаючи їх безпідставними й неправдивими чутками.

Також джерела видання відзначають, що під час атаки бойовики ХАМАС застосували тактику проникнення на територію Ізраїлю за допомогою нетрадиційних засобів, таких як параплани та безпілотники, які використовувала КНДР в минулому, щоб проникнути на територію Південної Кореї. Військові з Сеулу не виключають, що КНДР могла передати досвід застосування такої тактики ХАМАСу.

Також у грудні 2016 року лідер Північної Кореї Кім Чен Ин особисто брав участь у презентації парапланів, здатних дістатися резиденції президента Південної Кореї поблизу Сеула.

Нагадаємо, видання Wall Street Journal повідомило, що представники іранських спецслужб допомогли бойовикам ХАМАСу спланувати атаку на Ізраїль, а також дали дозвіл на її проведення під час зустрічі в Бейруті на початку жовтня. Водночас сам Тегеран заперечив цю інформацію.

Раніше Сполучені Штати Америки отримали конкретні розвідувальні дані, які ставлять під сумнів причетність Ірану до планування нападу на Ізраїль з боку терористичного угруповання ХАМАС. За словами колишніх співробітників служб безпеки та інших регіональних аналітиків США, Тегеран не має радників на місцях у заблокованій Газі й не керує діяльністю угруповання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.10.2023 16:18