Фото: соцмережі

Коли Китайський Новий рік 2024: дата та звичаї святкування

У більшості країн Новий рік святкують 1 січня, як і в Україні. Проте є ще Китайський Новий рік. Його називають святом весни. Цей день знаменує початок нового місячного року і зміну тварини-покровителя року в китайській астрології.

ТrueUA розповідає, коли саме зустрічають Китайський Новий рік 2024 і які традиції супроводжують це свято.

Коли Китайський Новий рік 2024?

За східним календарем, свято китайського Нового року починається в другий молодик після зимового сонцестояння і закінчується в місяць через 15 днів. Зазвичай китайський Новий рік припадає на період із 21 січня по 20 лютого. У 2024 році китайці святкуватимуть Новий рік 10 лютого. Символом року стане Зелений дерев'яний дракон. 

Фото: cvd.vn.ua

Фото: cvd.vn.ua

Варто зазначити, що у європейській міфології дракони мають репутацію небезпечних істот, які сіють хаос і нещастя навколо себе. Проте у китайській міфології дракон є однією з найщасливіших тварин, символом мудрості та влади.

Цей Новий рік обіцяє бути періодом зростання і позитивних змін, удачі в любові та процвітання в бізнесі та кар’єрі. Дракон — єдиний міфічний персонаж по китайському гороскопу, тому потрібно бути готовим до найнеймовірніших подій у 2024 році.

Історія свята

У Китаї є давня легенда, пов'язана з Новим роком. Раніше до китайців щороку прилітало чудовисько на ім'я Нянь. Народ був змушений ховатися від нього, оскільки він з'їдав худобу, врожай, а подекуди й самих людей. Китайці прикрашали свої домівки візерунками з паперу червоного кольору, червоними ліхтарями та картинами. Вважалося, що такі атрибути захищали їх від чудовиська.

Традиції святкування Китайського Нового року

Китайці вважають, що зустрічати Новий рік потрібно без зайвого мотлоху. Напередодні свята важливо зробити генеральне прибирання. Також це стосується і боргів. Потрібно встигнути їх повернути до початку року.

На Китайський Новий рік жителі країни накривають великий сімейний стіл. За традицією, потрібно приготувати багато страв. Однак обов'язковими є рибні та м'ясні.

У період Новорічних свят китайці традиційно відвідують своїх родичів та приймають гостей у себе вдома. У вуличній атмосфері китайських міст у цей час панує жвавість, маскаради та феєрверки. Вважається, що салюти відлякують нечисту силу. У цьому обряді китайці бачать символ залучення радості, щастя, а також удачі та миру.

Також люди у цей день обмінюються подарунками, які повинні складатися з парної кількості речей, адже вони означають сімейну гармонію та єдність. Обов'язково потрібно подарувати два мандарини, оскільки вони вважаються символом достатку.

Фото: 1news.com.ua

Фото: 1news.com.ua

Нагадаємо, раніше ми писали про особливості високосного 2024 року та чи варто брати шлюб у цей період.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 06.02.2024 05:12