Фото: freepik.com

Коли Масляна у 2024 році: українські традиції та дата святкування

Масляна або Масниця — традиційне народне свято, яке присвячене завершенню зими та весняному пробудженню природи. Святкують Масляну протягом тижня, під час якого печуть млинці, влаштовують веселі гуляння та ходять в гості до родичів та друзів.

Коли Масляна у 2024 році та які існують традиції святкування — у матеріалі TrueUA.

Масляна 2024: дата святкування

Пов’язана Масляна з Великим постом та Великоднем, тому дата змінюється щороку. Цей період припадає на останній тиждень перед постом. У 2024 за новим церковним календарем піст розпочнеться 18 березня. Відповідно, святкування Масляної триватиме з 11 по 17 березня.

Масляна: історія та походження свята

Масниця — давнє свято слов'ян, яке пов'язане з язичницьким богом Ярилом. У давнину люди, що жили на території сучасної України, приносили вищим силам в жертву різноманітні опудала з соломи. Після того, як прийняли християнство, церква вирішила не руйнувати народні обряди, а надати їм нового сенсу. За новими канонами Масляний тиждень став останнім етапом підготовки до Великого посту. За час Масляної християни повинні наблизитися до прощення всіх образ та примирення з ближніми.

Масляна 2024: традиції святкування

Універсального обряду та способу святкування Масляної для всієї України ніколи не було. В кожному регіоні завжди були різні назви для свята, днів тижня у ньому та традицій.

У цей тиждень заведено пекти млинці та пригощати ними гостей. На Масляну люди намагаються наїстися молочних продуктів, яєць і риби, аби потім витримати Великий піст. Проте м'ясні продукти у цей період заборонено вживати.

Фото: kyivmaps.com

Масляний тиждень: назви кожного дня

У народі за кожним днем Масляної закріпилися особливі назви, які демонструють певні звичай й традиції, що відбуваються в цей день.

Понеділок — зустріч Масляної. У перший день цього тижня вдома роблять прибирання і випікають перші млинці. Ними обов’язково потрібно пригостити бідних людей.

Вівторок — Загравання. У цей день проходять оглядини — батьки поспішають засватати дітей до початку посту.

Середа — Тещині млинці. У третій день тижня зять повинен йти в гості до тещі, яка має пригостити його млинцями, пирогами та іншими частуваннями.

Четвер — Розгуляй, Широка Масляна. У цей день закінчують прибирати та всі господарські справи і починають ходити в гості до родичів та друзів та веселитися.

П’ятниця — Тещині вечірки. У цей день теща повинна їхати з візитом до зятя, який має пригощати її млинцями власного приготування. Народні традиції свідчать, що, якщо дотримуватися цього ритуалу Масляної, то у тещі із зятем повністю налагодяться стосунки.

Субота — Посиденьки зовиці. Заміжні жінки запрошують в гості сестер чоловіка (зовиць), пригощають їх млинцями і дарують подарунки. Також вони можуть поворожити на майбутнє.

Неділя — Проводи Масляної. Цю неділю ще називають Прощеною. Цього дня закінчують святкування, просять один в одного вибачення за скоєні образи. За традицією, зустрівшись, люди говорять один одному: "Прости мене", а у відповідь потрібно відповісти: "Бог тебе простить". Також в цей день поминають покійних.

Раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 03.03.2024 03:05