Фото: "Радіо Свобода"

Коли Швеція планує вступити до НАТО: у МЗС країни озвучили терміни

Швеція все ще сподівається стати членом НАТО до саміту Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі у липні. Як відомо, Фінляндія вступила до НАТО у квітні цього року, але членство Швеції було затримано запереченнями Туреччини та Угорщини, хоча країни подавали заявки на членство в НАТО одночасно.

Як повідомив 26 травня міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстром, країна робить усе можливе, аби вступ до Альянсу був якнайшвидшим.

"Не буде жодного плану Б чи чогось подібного. План Б — це план А — це повноправне членство в НАТО, і це те, над чим я й уряд працюватимемо на всьому шляху до Вільнюса", — сказав журналістам Більстром.

Видання "Голос Америки" пише, що російське вторгнення в Україну спонукало Швецію та Фінляндію відмовитися від давньої політики неприєднання до військових блоків та для посилення своєї оборони шукати членства в НАТО. У Туреччині цієї неділі відбудеться голосування у другому турі президентських виборів, і Тобіас Більстром висловив сподівання, що парламент Туреччини розпочне процес ратифікації заявки Швеції на членство в НАТО одразу після того, як визначиться політична картина в країні.

"Туреччині час розпочати процес ратифікації й виконати свою частину угоди", — сказав Більстром.

Як відомо, Швеція, Фінляндія та Туреччина уклали тристоронню угоду в Мадриді в червні 2022 року, спрямовану на розв'язання проблем турецької безпеки. Але Анкара продовжує затягувати ратифікацію заявки Швеції, заявляючи, що Стокгольм дає політичний притулок бойовикам, яких Туреччина вважає терористами. Угорщина також затягує голосування за заявкою Швеції, посилаючись на невдоволення шведською критикою діяльності прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо демократії та верховенства права.

Тобіас Більстром зауважує, що незрозуміло, які конкретно заперечення були у Будапешта проти членства Швеції в НАТО.

"Угорщина на саміті в Мадриді торік підтримала надання Швеції статусу запрошеної країни без будь-яких умов. Наша тверда думка, що вони мають розпочати ратифікацію", — сказав він.

Нагадаємо, 22 березня парламент Швеції офіційно схвалив законопроект, що дозволяє країні вступити до НАТО, коли її заява буде ратифікована всіма 30 членами альянсу. 4 квітня президент США Джо Байден привітав офіційний вступ Фінляндії до НАТО і закликав Туреччину та Угорщину негайно завершити процес ратифікації заявки Швеції на приєднання до альянсу.

Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО ще у травні 2022 року. Вони сподівалися на швидкий процес приєднання і були здивовані запереченнями Туреччини та Угорщини. На сьогодні із 30 країн-членів НАТО тільки Туреччина та Угорщина ще не ратифікували заявку Швеції, а до цього затягували й вступ Фінляндії. Для прийняття до складу НАТО нових членів потрібне схвалення всіх 30 країн, що входять до Альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.05.2023 02:14