Фото: Вікіпедія

Коли Україна отримає танки Abrams: відповідь речника Пентагона

Партія американських бойових танків Abrams прибуде в Україну вже найближчим часом. У Сполучених Штатах Америки переконують, все йде за графіком.

Про це заявив представник Міністерства оборони Сполучених Штатів Америки бригадний генерал Патрік Райдер під час брифінгу. Посадовець відмовився повідомляти подробиці, зіславшись на таємницю.

"З міркувань безпеки операції я не зможу вдаватися в подробиці з точки зору того, коли саме прибудуть ці танки. Можу тільки сказати, що ми очікуємо їх прибуття в Україну в найближчі дні і тижні", — сказав Райдер.

У чому особливості танків M1 Abrams

Військові експерти називають американський Abrams одним із найсучасніших танків у світі з найбільшим досвідом бойових дій. У своїх модифікаціях та постійних модернізаціях він втілював досвід протидії різноманітним засобам ураження. Американці регулярно оновлюють M1 Abrams. Здебільшого вони посилюють бронювання та додають до цих машин нові цифрові системи. До прикладу, у версії M1A2 у командира з'явився незалежний тепловізійний приціл та нове покоління броні з урану.

Врахувавши досвід війни в Іраку, на танки почали встановлювати спеціальні комплекти, щоб можна було вести бої в місті. Також був доданий кулеметний бойовий модуль з дистанційним керуванням, захищені деякі вузли й агрегати від вогню із засідки.

Танки Abrams в Україні

Фото: Pixabay

Найсучаснішою серійною версією танку Abrams вважається M1A2 SEPv3. Їй додали можливість використовувати снаряди повітряного підривання, оновлене обладнання зв'язку і програмного забезпечення. Крім цього, американці встановили на цих танках комплект броні нового покоління NGAP і комплекс активного захисту Trophy, який допомагає знищувати ворожі снаряди на підльоті.

Тобто за рівнем своєї технічної оснащеності Abrams зараз випереджає будь-який танк армії РФ на покоління. Крім того, General Dynamics, яка зараз оновлює та виробляє танк, анонсувала у листопаді прем’єру нової версії машини.

Нагадаємо, на початку вересня стало відомо, що США схвалили відправлення до України першої партії танків Abrams. Обіцянка поставити Україні ці броньовані бойові машини надійшла від американських партнерів ще на початку року (тоді Пентагон обіцяв надати 31 танк Abrams М1А2), а у травні 250 українських танкістів розпочали навчання в Німеччині на них.

За словами голови відділу закупівель сухопутних військ США Дуга Буша, ЗСУ отримають не лише самі машини, а й повний пакет до них — боєприпаси, запчастини, паливну апаратуру, ремонтну базу тощо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.09.2023 00:09