Фото: Рixabay

Коли в Україні почнеться зниження цін на продукти: експерти зробили позитивний прогноз

В Україні перед великими святами традиційно дорожчають харчові продукти. Останні тижні — не виняток, адже наближається Великдень. 

Як пояснив заступник голови спілки "Всеукраїнська аграрна рада" (ВАР) Денис Марчук, після свят низка продуктів знизиться в ціні, особливо яйця.

"Ажіотажного попиту на яйця не буде, ми переходимо в теплу пору року, кількість виробництва буде збільшуватися не лише в промислових масштабах, а й в домашніх господарствах. Певні категорії овочів ближче до кінця травня також почнуть дешевшати, піде овочева продукція з відкритого грунту", — зазначив експерт.

Марчук також прокоментував й рекордне здорожчання цибулі. За його словами, вже у травні на полицях магазинів з'явиться "озима" цибуля з відкритого ґрунту. Він прогнозує, що з подальшим потеплінням в липні ціни ще знизяться, оскільки овочі в зимовий період здорожчали на 30%.

Втім, проблеми із забезпеченням низки овочів залишаться — все через тимчасову окупацію Херсонщини та Запоріжжя. Заступник голови спілки ВАР вказує, що на цих територіях навіть після звільнення не вдасться швидко відновити агровиробництво.

"Найбільше імпорту агропродукції спостерігається в овочевій групі. Традиційно в березні надходили овочі із Запоріжжя та Херсонщини. Швидко компенсувати тимчасову окупацію цих регіонів не вдасться через значну потребу в розмінуванні. По інших групах продуктів бачимо достатню лінійку товарів внутрішнього виробництва", — каже аграрний фахівець.

Водночас перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час телемарафону припускав, що вже після Великодня ціни на яйця стрімко підуть донизу таке здешевлення спостерігатиметься до середини літа. Висоцький не виключає, що яйця можуть знищитися в ціні на 20−40% — все залежатиме від ситуації в країні.

Зазначимо, що вартість яєць на сьогодні у супермаркетах сягає 60 гривень за десяток і вище. Торік вони коштували 30−40 гривень.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, за рік середні ціни на продукти в Україні зросли на 31,5%. Серед того, що найбільше здорожчало — яйця, фрукти та риба.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.04.2023 00:18