Артем Колюбаєв. Скріншот із відео

Компанія з орбіти соратника Єрмака отримала дозвіл на виведення валюти з України під приводом закупівлі м'яса, — ЗМІ

Українська компанія з управління активами колишнього соратника керівника Офісу президента Андрія Єрмака Артема Колюбаєва під час дії обмежень на імпорт отримала дозвіл на виведення валюти за кордон під приводом закупівлі м'яса як товару критичного імпорту.

Про це свідчить розслідування Bihus.info. Обмеження на імпорт уряд запровадив для запобігання виведенню валюти, але фірма змогла вивести кошти, а м'ясо, як з’ясували журналісти, так і не приїхало.

Дозвіл на виведення валюти під приводом закупівлі м’яса просила компанія з управління активами "Ессетс файненшл груп", де одним зі співвласників є Колюбаєв. Гроші на цю закупівлю у формі відсоткової позики надав інвестиційний фонд "Урбан". Його співвласником і директором на той момент був Володимир Метелиця, який зараз керує іншою структурою Колюбаєва.

Позику надали фірмі "Цариця полів", яка мала закуповувати м’ясо. У той момент серед її засновників опинилися фонд "Урбан" і ще два інвестфонди — "Вікерс" (який теж контролював менеджер компанії Колюбаєва Метелиця) й "Апеліот", де до 2021-го директором і співвласником був сам Колюбаєв.

Зараз відомо, що 37,5 мільйона гривень з рахунків "Урбана" ще в липні 2022 року пішли на рахунки "Цариці полів". Станом на вересень 2022-го цих грошей не перевели у валюту та не переказали за кордон. Проте, згідно з фінансовою звітністю "Цариці полів" за весь 2022 рік, з її рахунків вони теж, найімовірніше, пішли. Але зараз невідомо, куди саме. Водночас, за даними редакції, ні 2022-го,ані 2023 року ця компанія нічого не завозила з-за кордону.

Так само компанія, у якої мали закупити м’ясо, — дубайська фірма Al Dmani Livestock Trading — протягом 2022-го — частини 2023 року нічого не імпортувала в Україну. Саму компанію з ОАЕ створили 2016 року, вона має кілька старих роликів на YouTube, а її сторінку у Facebook востаннє оновлювали 2021 року.

Журналісти зазначили, що дозвіл на виведення грошей за кордон компаніям з орбіти Колюбаєва надала Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Одним із позаштатних радників цієї комісії є Ельнур Мехтієв — бізнес-партнер Колюбаєва та фінансовий директор девелоперської компанії ENSO. Також Мехтієв зараз є кінцевим бенефіціаром фонду "Урбан", із якого, власне, і вивели 37,5 мільйона гривень.

Голова Нацкомісії — Руслан Магомедов — паралельно також є позаштатним радником керівника Офісу президента Андрія Єрмака, з яким Колюбаєв раніше мав спільну компанію та разом продюсував фільм.

Сам Артем Колюбаєв у відповідь на запитання Bihus.info щодо постачання м’яса заявив, що взагалі не розуміє, про що йдеться. Також він спростовує будь-які бізнес-відносини з компаніями та фондами. І зрештою взагалі відмовився спілкуватися з журналістами.

Нагадаємо, в червні керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що інформація про його ймовірну співпрацю з ФСБ Росії є проявами ворожої пропаганди. Її вперше поширили анонімні Telegram-канали.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.11.2023 14:24