Фото: СБУ

Коригував ворожі обстріли: на Сумщині СБУ затримала колишнього "регіонала", який працював на РФ (фото)

Служба безпеки України затримала агента ФСБ РФ, який збирав розвідувальні дані про оборону північно-східних рубежів України. Ним виявився житель Сум, колишній місцевий "функціонер" забороненої "Партії регіонів".

Про це повідомили в прес-службі СБУ.

Встановлено, що ще до початку повномасштабного вторгнення РФ фігуранта завербували у ФСБ. У поле зору російської спецслужби він потрапив через свої періодичні поїздки до Росії, де зустрічався з родичами. Під час одного з таких виїздів він отримав завдання щодо проведення розвідувально-підривної діяльності проти України і був переведений в "режим очікування".

СБУ вказує, що вже після 24 лютого 2022 року на російського агента дистанційно вийшов його "куратор" та запросив розвідувальну інформацію про місця дислокації Сил оборони у прикордонних районах області. Отримані дані "регіонал" передавав рашистам для коригування ворожих обстрілів українських військ, зокрема з реактивних систем залпового вогню "Град".

Для збору розвідданих зрадник на власному автомобілі об’їжджав місцевість і приховано фіксував локації українських захисників. Співробітники СБУ затримали фігуранта "на гарячому" під час спроби передачі агресору інформації про укріпрайони ЗСУ і Держприкордонслужби.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого виявили:

  • російський паспорт і трудову книжку;
  • партійний квиток забороненої в Україні "Партії регіонів";
  • прокремлівську символіку;
  • мобільні телефони та комп’ютерну техніку, які використовував для комунікації з російською спецслужбою.

"На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення", — додали в СБУ.

Нагадаємо, контррозвідка Служби безпеки України "по гарячих слідах" затримала агента спецслужб Росії, який скоригував російський ракетний удар по кафе у центрі Краматорська 27 червня. Унаслідок ворожого удару вже відомо про десятьох загиблих людей та понад 60 постраждалих.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.06.2023 16:25