Фото: росЗМІ

Кремль продовжує розширювати "євразійську систему безпеки", — ISW

Кремлівські чиновники продовжують розширювати географічні межі запропонованої Росією "архітектури євразійської безпеки".

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Фахівці Інституту зауважили, що 17 липня Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції в ООН заявив, що Росія і Китайська Народна Республіка виступають у рамках Шанхайської організації співробітництва (ШОС), Асоціації держав Південно-Східної Азії (ASEAN) і Ради співробітництва країн Перської затоки за створення так званої "євразійської архітектури безпеки".

Наголошується, що ще минулого місяця російський диктатор Володимир Путін запропонував створити альтернативну "євразійську систему безпеки" за підтримки президента КНР Сі Цзіньпіна. Проте нещодавно Путін особливо підкреслив, що Росія готова обговорювати питання євразійської безпеки з ШОС і що РФ хоче розвивати діалог з ASEAN.

"Путін назвав В'єтнам — країну, яка зазвичай не входить до політичних концепцій Євразії — частиною запропонованої ним системи євразійської безпеки. Рада співробітництва Перської затоки складається з Бахрейну, Кувейту, Оману, Катару, Саудівської Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратів; і Росія, схоже, розглядає країни Перської затоки як потенційних членів передбаченої Росією "євразійської" системи", — зауважили аналітики.

Нагадаємо, раніше аналітики ISW повідомляли, що Путін прагне створити коаліцію країн, які підтримують Росію. Він спробує позиціювати це нове об'єднання як начебто реальну альтернативу НАТО. Зокрема, на думку фахівців, Путін заклав інформаційну основу "євразійської структури безпеки" під час свого візиту до Китаю у травні 2024 року, а потім запропонував її в промові 14 червня у КНДР. Тоді він заявив, що "євроатлантична система безпеки" руйнується та що західні "схеми безпеки та процвітання в Європі не працюють".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.07.2024 07:09